Deze parttime opleiding is de beste manier om binnen een jaar echt goed te leren produceren. Kick-start je carrière en leer binnen een jaar release-ready tracks te produceren. Ontwikkel je eigen sound en identiteit. We maken er een top jaar van waar je de rest van je leven plezier van hebt!

opleidingmuziekproduceren.jpg

EMP: Opleiding tot muziek producer

Heb je jouw passie gevonden en wil je perse met muziek gaan werken dan zit er nog één ding op: zorgen dan je er super goed in wordt! Master The Mix biedt de ideale oplossing voor zowel beginners en gevorderden. Deze opleiding bestaat uit een ideale mix van privélessen in jouw muziekstijl, hands-on praktijklessen in de studio, vrij te besteden studiotijd, de rest van je leven feedback op jouw muziek en toegang tot onze online leeromgeving en tot slot klassikale lessen van top producers en technici. Je wordt optimaal begeleid en naast de lessen organiseren we maandelijks een netwerk-borrel en twee-maandelijks een writers camp: een hele dag samen muziek maken met mede-studenten en docenten.

Al met al een geweldig aanbod met als doel dat jij zo goed en leuk mogelijk jouw leerdoelen behaalt.

Wat leer je precies?

We focussen ons zoveel mogelijk op de ontwikkeling van jouw muziek. In een jaar tijd leer je professionele elektronische muziek te maken. Je beheerst jouw DAW (Ableton, Cubase, Logic, FLStudio, Protools, Studio One) plugins, hardware en VST instrumenten volkomen. Je leert componeren/arrangeren, muziektheorie, sounds maken met synths en samplers, mixage en mastering. Ook leer je wat je het beste kunt doen na de opleiding om je werk aan de man te brengen; je kunt nog zo goed zijn, maar als niemand weet wie je bent en wat je doet dan kom je nergens.

Je leert niet over alles een beetje; je leert echt goed produceren, in jouw stijl. Aan het eind van de opleiding heb je dan ook echt tracks af die je aan je portfolio toe kunt voegen.

Hands-on praktijkervaring speelt bij ons een grote rol in het leerproces. Alleen door zelf zoveel mogelijk bezig te zijn leer je echt goed produceren; dan loop je immers vaak tegen details aan die tegenwoordig het verschil maken tussen een goede en een matige productie. Meer dan de helft van de lessen zijn dan ook praktijklessen waarbij je een eigen studio tot je beschikking hebt en begeleid wordt door één van onze ervaren docenten.

Gedurende het jaar wordt je ook naast de lessen uitstekend begeleid; je kunt altijd terecht met vragen als je ergens op vastloopt, of voor feedback op jouw werk.

Soms is het verstandig om eerder tijd aan een bepaald onderwerp te besteden. Een voorbeeld: bij hardstyle is het kunnen maken van kicks zeer belangrijk. We kunnen daar dan ook beter eerder een (privé)les aan besteden. Zo heeft iedere stijl zijn “eigenaardigheden” waar wij als opleiding rekening mee moeten houden.

Je krijgt:

 • Een unieke combinatie van lessen: om de week een klassikale les, en om de andere week een praktijk of privéles van drie uur welke we in overleg inplannen (overdag, in de avond of het weekend)

 • Online leren: voor altijd toegang tot onze online leeromgeving; blijf altijd up-to-date en studeer ook onderweg op je mobiel of laptop

 • Helpdesk: loop je ergens op vast dan helpen we je binnen 24 uur

 • Feedback: je vrienden en familie vinden natuurlijk alles geweldig, maar om er zeker van te zijn dat het écht goed is dan is wat professionele feedback wel handig. Die krijg je bij ons: de rest van je muzikale carrière.

 • Studiotijd: één dagdeel per week vrij te besteden studiotijd

 • Begeleiding: ook buiten de lessen en na het schooljaar uitstekende persoonlijke begeleiding

 • Carrière coaching: advies over stage/werk, marketing & social media, het releasen van tracks

 • Netwerken: een maandelijkse Q&A en netwerkavond (niet verplicht),

 • Writers camp: iedere twee maanden een writers camp: samen muziek maken, ideeën uitwisselen en inspiratie opdoen!

Andere voordelen zijn:

 • De individuele leerling staat centraal; we passen de praktijklessen zo veel mogelijk op jouw niveau, muziekstijl en manier van leren aan.

 • Docenten: je krijgt les van top docenten; iedere les wordt gegeven door een specialist in het betreffende onderwerp.

 • Voldoende praktijklessen waarbij je een eigen studio tot je beschikking hebt; je zit dus niet met meerdere mensen naar iemand te kijken die iets voordoet maar je zit zelf achter de knoppen, met goede apparatuur en afluistering. Ook bij deze lessen wordt je door een pro begeleid. Alleen op deze manier leer je de fijne kneepjes beheersen. 60% Van onze lessen zijn dus echte praktijklessen.

 • Privélessen: de praktijklessen in de module muziekproductie zijn privélessen. Je krijgt dan les van een specialist in jouw muziekstijl en jouw softwarepakket.

 • Kleine klassen bij de klassikale lessen (max 18 man zodat ook deze lessen persoonlijk blijven, je alles goed kunt zien en horen en jij goed je vragen kunt stellen). Ook deze lessen worden in de studio gegeven zodat je echt goed hoort waar het over gaat.

 • Je hebt er de rest van je leven wat aan!

waar en Van wie krijg je les?

Bijna alle lessen worden gegeven door top producers en technici in onze studio's in Hilversum. Er zijn twee uitzonderingen: de les bij Sound Vision Studio's en eMastering; deze lessen zijn in Arnhem.

Wanneer krijg je les?

Dit hangt van de soort les af:

Praktijk/privé lessen: deze plannen we in goed overleg in. Dit kan overdag, in de avond of het weekend. We bieden per module een aantal opties aan. Kun je niet dan kunnen we altijd schuiven.

Klassikale lessen: In september starten we twee klassen waar je uit kunt kiezen: één klas heeft om de week les op de woensdag avond, de andere op zondag middag. Mis je een les? Dan kun je die bij de andere groep inhalen.

Studiosessies: ook deze plannen we in overleg in. Je kunt zelf aangeven wanneer je hier gebruik van wilt maken door je studiebegeleider even te appen/mailen.

Q&A/borrel: (meestal) de laatste donderdag avond van de maand.

Wanneer kun je beginnen?

We starten twee keer per jaar, in september en februari

Wat heb je nodig om mee te doen?

Klik hier voor een uitgebreid overzicht en een hoop tips.

Zijn er toelatingseisen?

We hebben geen toelatingseisen: we gaan ervan uit dat als je je inschrijft voor een dergelijke opleiding dat je ook voldoende motivatie hebt en goed hebt onderzocht (kom bijvoorbeeld vooral een keertje kijken) wat je te wachten staat.

Deze opleiding is echt bedoeld voor mensen die echt serieus stappen willen maken in de muziek (professioneel of hobbymatig); er wordt dus wel van je verwacht dat je zelfstandig voldoende tijd besteed aan je huiswerk en producties, en je zelf de moeite neemt om de praktijklessen en studiosessies in te plannen.

Wat is het niveau van deze opleiding?

De opleiding is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. We beginnen helemaal bij het begin; je hebt dus geen ervaring nodig om mee te doen. Bij de praktijklessen passen we het niveau op de leerling aan. Heb je dus wel al wat meer ervaring dan is dat ook geen probleem; daar spelen we goed op in zodat je ook in dat geval jouw leerdoelen behaalt.

Wat voor Diploma krijg je na de opleiding?

Als je slaagt voor het examen ontvang je ons vakdiploma “Electronic Music Producer”. Gedurende het jaar werken we ook een je portfolio: het belangrijkste is dat je kunt laten horen wat je kan!

Lees hieronder meer over ons unieke aanbod

lesinhoud

Lesmateriaal

Leuke extra’s

Wat heb je nodig?

Examen en diploma

prijs & startdatum

kom een keer kijken/kennis maken

Reviews

De opleiding bestaat uit praktijk & privélessen en klassikale lessen. Hieronder vind je precies hoe de opleiding in elkaar zit en wat er aan bod gaat komen.

Praktijklessen

Alleen door voldoende zelf achter de knoppen te zitten en ook met jouw eigen producties te werken leer je de fijne kneepjes van het produceren; niet door alleen maar in een klas naar een docent te luisteren.

Bij onze praktijklessen heb je daarom eigen studio tot je beschikking; je kunt je dan helemaal focussen op wat jij aan het doen bent zonder afgeleid te worden door medestudenten. Het is net als met leren koken: je gaat ook niet met z'n tweeën dezelfde aardappel staan schillen! Vanaf het begin besteden we zoveel mogelijk tijd en aandacht aan JOUW muziek. Daardoor begrijp je de technieken sneller en beter.

Je wordt uiteraard begeleid door hiervoor gekwalificeerde docenten, en je werkt met de software waar je gewend bent om mee te werken.

De praktijklessen zijn onderverdeeld in onderstaande modules:

DAW

Je leert je DAW optimaal gebruiken. Je kan bij ons kiezen uit Logic, Cubase, Studio One, FLStudio en Ableton. Ken je jouw daw al goed dan kun je deze module overslaan. Je kunt er dan voor kiezen om andere lessen te volgen, of je betaalt er gewoon niet voor. Je kunt de opleiding dus ook prima volgen als je met Reason, Reaper, Bitwig of iets anders werkt.

cursus+cubase.jpg

TOEGEPASTE MUZIEKTHEORIE

Je leert alles over muziektheorie en hoe je dit slim toepast op jouw muziek. Hoe bedenk je melodieën en akkoorden die bij elkaar passen? Wanneer gebruik je welke toonsoort of toonladder? Hoe zorg je dat muziek goed op en afbouwt? Als je muziek beter begrijpt dan wordt het maken daarvan uiteraard een stuk makkelijker en leuker. Misschien lijkt het raar om muziektheorie als praktijkles te krijgen, maar muziektheorie leer je niet door alleen naar iemand te luisteren; je moet het daarna ook toepassen en zelf ondervinden wat wel en niet werkt. Bovendien krijg je in deze module gelijk tips over hoe je aan de slag kunt met de piano of een keyboard/controller. Deze module bestaat uit drie lessen van drie uur.

Praktijkles AKOESTIEK

In deze les leer je alles over akoestiek en afluistering. Als dit niet dik in orde is dan is goed opnemen en mixen erg lastig. Je leert zelf akoestische metingen verrichten en uitwerken en hoe je met redelijk eenvoudige middelen jouw akoestiek op orde kunt krijgen. Deze "module” bestaat uit één les van 3 uur.

OPNAMETECHNIEK

Ook als producer van electronische muziek is het belangrijk om de best mogelijke opnames te maken. We focussen ons in deze les vooral op het opnemen van vocals; het belangrijkste element uit de meeste populaire tracks. Deze module bestaat uit twee lessen van drie uur.

PLUGINS, RANDAPPARATUUR & MIXAGE

Je leert de plugins waar je geluid mee bewerkt optimaal kennen. Filters/EQ, compressie, gates, limiters, reverb delay, modulation en distortion/saturation komen uitgebreid aan bod. Uiteraard oefenen we ook uitgebreid met trucjes als side-chaining, frequentie afhankelijke compressie, dynamische EQ's etc.  Uiteraard leer je in deze module gaandeweg ook stap voor stap een goede mix maken. Deze module bestaat uit zes lessen van drie uur.

SYNTHESE & SAMPLING

Ableton Push.jpg

Het is natuurlijk prima om presets te gebruiken. Maar dat eindeloos zoeken totdat je de juiste sound gevonden hebt kan behoorlijk frustrerend zijn. In deze lessen leer je hoe je eigen sounds maakt met synths zoals Serum & Massive en samplers zoals Kontakt & Halion of de instrumenten die standaard in je DAW zitten. Deze module bestaat uit twee lessen van drie uur.

PRIVÉLESSEN MUZIEKPRODUCTIE

In deze module focussen we ons 100% op jouw muziek. Het doel van deze module is simpel: we zorgen er samen voor dat je in staat bent om met regelmaat tracks te produceren.  Deze module bestaat uit zes lessen van drie uur.

 

Klassikale lessen

Geert Huinick : co-producer van onder andere Tiësto & Armin van Buren geeft bij ons een masterclass muziekproductie.

Geert Huinick : co-producer van onder andere Tiësto & Armin van Buren geeft bij ons een masterclass muziekproductie.

In het jaar krijg je om de week een klassikale les waarin je de all-round kennis opdoet die tegenwoordig van je verwacht wordt.

In het begin van het jaar behandelen we in deze lessen de algemene onderwerpen die goed voor een groep gegeven kunnen worden zoals: geluidsleer, akoestiek, marketing , muziekrecht etc. Later in het jaar krijg je een aantal masterclasses van top producers zoals Tom Puntman (ghost producer), Geert Huinink (co-producer van o.a. Armin van Buren en Tiësto), Killing Skills en Marcus van Wattum (o.a. Sia, David Quetta).

Onderwerpen:

 • Muziekanalyse

 • Geluid & gehoor

 • Akoestiek, isolatie & afluistering

 • Muziekproductie demonstraties

 • Productie tips & tricks

 • Muziektheorie

 • Microfoons en opnametechnieken

 • Alles over plugins & randapparatuur

 • Geluid bij beeld

 • Geluidssynthese (zelf sounds maken)

 • Sampling

 • Mixage

 • Mastering: zowel met hardware als software

 • Diverse masterclasses van bekende producers

 • Muziekrecht

 • Geld verdienen met muziek

 • De muziekindustrie NU: marketing & social media voor artiesten, DJ's en producers

Deze lessen worden gegeven door experts. Om een paar voorbeelden te geven: de les akoestiek wordt gegeven door de mede-ontwerper van Wisseloord Studio's, de les muziekrecht door de muziekadvocaat van Martin Garrix, mastering door eMastering (Universal, Sony) etc.

In de praktijklessen leer je alle theorie uit de klassikale lessen ook daadwerkelijk toepassen. De praktijklessen sluiten daarom naadloos aan op de klassikale lessen.

 
 

Q&A AVONDEN

Iedere laatste donderdag avond van de maand ben je van harte welkom op onze Q&A avond. Je kunt daar netwerken met medestudenten, al je vragen stellen en je werk laten reviewen. Verder is het gewoon erg gezellig en een goede gelegenheid om informeel over muziek te praten: Welke sounds en technieken gebruiken je collega’s? Waar luisteren ze op dit moment naar om inspiratie op te doen? Wat gebruiken ze als referentietracks? Welke software is er deze maand uitgekomen? Welke websites zijn tof? Creativiteit ontstaat door je te omringen met inspiratie, en we hopen dat deze avond daar zo veel mogelijk aan bijdraagt.

20190321_214357.jpg

WRITERS CAMP

Samen muziek maken en ideeën uitwisselen! Een paar keer paar jaar organiseren we een writers camp waar alle studenten welkom zijn om samen te produceren.

Helpdesk & Studiebegeleiding

Ook buiten de lessen kun je altijd terecht bij je studiebegeleider voor vragen en technische ondersteuning. We helpen je meestal direct maar in lastige gevallen uiterlijk binnen 24 uur. Op die manier verspil je geen tijd; je loopt nooit vast zodat je altijd lekker verder kunt werken zonder frustratie.

voor altijd Feedback op jouw muziek

Je familie en vrienden vinden ongetwijfeld alles cool en vet wat je maakt…Daar heb je niet zo heel veel aan. Toch wil je wel graag weten of iets ook echt goed is voor je het naar buiten brengt.

We hebben een eigen privé Soundcloud waar je jouw tracks kunt uploaden en constructieve feedback krijgt van alle mede-studenten en docenten. Zo werken we samen om echt iets voor elkaar te krijgen.

Ook na de opleiding mag je hiervan gebruik blijven maken.

 
 

In principe heb je alleen een computer, interface, DAW en goede afluistering nodig. We kunnen ons voorstellen dat je wat dit betreft door de bomen het bos niet meer ziet gezien het grote aanbod. Om het zoeken wat makkelijker te maken kun je hier een pdf downloaden met info en tips over wat je nodig hebt en tegen gaat komen. Ook geven we wat tips over hard- en software binnen ieder budget. Mocht je een opleiding gaat volgen houd er dan rekening mee dat je op software tot wel 50% korting krijgt en je alle scholingskosten, dus ook de meeste apparatuur af kunt trekken van de belasting.

Neem gerust contact op als je vragen hebt!

 

MtM-Online

Je moet altijd en overal zo goed mogelijk kunnen studeren en oefenen. We hebben daarom een eigen online leeromgeving ontwikkelt waar je ook na de opleiding nog toegang toe houdt. Je kunt daar:

 • de theorie op een leuke, interactieve manier leren

 • extra oefeningen downloaden om snel de technieken onder controle te krijgen

 • multitracks downloaden om het mixen en masteren te oefenen

 • samples, midi files en presets downloaden om een vliegende start te maken met produceren

 • links naar interessante docu’s, tutorials, websites en youtube kanalen vinden

 • je huiswerk opdrachten up-en downloaden

 • onze selectie van gratis plugins downloaden

Huiswerk & Studiebelasting

Door het jaar heen ben je vooral bezig met de ontwikkeling van je eigen muziek. Om daar gestructureerd mee bezig te zijn geven we een aantal verplichte en niet verplichte opdrachten mee naar huis. Denk hierbij aan het analyseren van tracks, specifieke productie opdrachten en oefeningen om het mixen en masteren onder de knie te krijgen. 

Aan het eind van het jaar maak je iedere maand één track af waar je een cijfer en productionele feedback op krijgt van een docent die gespecialiseerd is in jouw muziekstijl.

Studiebelasting: naast de lessen moet je rekenen op tenminste één uur huiswerk per dag. Meer is altijd beter!

inschrijven

Leuke extra’s

Examen en diploma

Startdata & Prijs

kom een keer kijken/kennis maken

Reviews

We kunnen iedereen helpen die serieus aan de slag wilt met muziekproductie en/of geluidstechniek. Dit kan zijn dat je een vliegende start wilt maken met je professionele carrière, als serieuze hobby of als je wilt doorstromen naar bijvoorbeeld het conservatorium, HBA of HKU.

Ook als je nog helemaal geen ervaring hebt kun je bij ons prima aan de slag; we beginnen helemaal bij het begin en passen de praktijklessen op ieders niveau aan.

Muziek produceren en studiotechniek zijn fantastische hobby's, maar tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden genoeg om er daadwerkelijk je werk van te maken. Dus of je het nu bij een hobby wilt laten waar je de rest van je leven lol aan beleeft of je er echt je werk van wilt maken: wij helpen je graag om je doel te bereiken.

Deze opleiding is NIET geschikt voor mensen met te weinig motivatie en discipline: je moet zelf zoveel mogelijk oefenen, opdrachten maken, zelf je praktijklessen en studiosessies inplannen en wellicht af en toe een stukje reizen. Heb je dat er niet voor over dan is deze opleiding zonde van onze tijd en jouw geld.

Weet je nog niet zeker of deze opleiding voor jou geschikt is? Kom dan een keertje geheel vrijblijvend kennismaken!

 
champagne_glasses__068979400_0945_07112012.jpg
 

Examen & Diploma

Het examen bestaat uit een theoretisch deel en een aantal praktijkopdrachten. Haal je het examen dan krijg je ons beroepsdiploma "Music Producer". 

Binnen het jaar werken we ook actief mee aan het opbouwen van jouw portfolio zodat je na de opleiding echt wat hebt om te laten horen en zien.  


Erkenning?

Beroepsopleidingen zijn nooit “Erkend”. Dat geldt alleen voor mbo/hbo’s etc. We zijn wel “bekend” bij potentiële klanten en werkgevers. Maakt een beroepsopleiding reclame met een “erkenning” (of nog erger: “awards voor beste opleiding”) dan weet je eigenlijk zeker dat er iets niet klopt.

 

 

Startdata

Tyrone in the studio.JPG

De opleiding start in september en februari. Je kunt je HIER inschrijven. De eerste groep zit vol. Je kunt je nog inschrijven voor groep EMP2; zei volgen de klassikale les op de zondag middag.

Prijs & betalingsmogelijkheden

Klik op de button voor de prijs en betaalmogelijkheden.


Meer info?

Bezoek één van onze informatie avonden. Je vindt de data HIER.

Je mag natuurlijk ook bellen met 06- 20399505 of mailen naar info@masterthemix.com.

 

inschrijven

Onze unieke aanpak

Lesmateriaal

Examen en diploma

kom een keer kijken/kennis maken

Reviews

 

Alle voordelen op een rijtje

CRKBO-kwaliteitskeurmerk.png
 • Je krijgt les van de beste docenten uit de muziekindustrie

 • We werken aan jouw muziek en producties

 • Nadruk ligt op praktijkervaring: creatieve vaardigheden leer je alleen door ze zelf te doen

 • Studiotijd: maak één dagdeel per week gebruik van onze professionele studio

 • Geen last van niveauverschillen: de opleiding is voor beginners en wat meer gevorderden. Bij de praktijklessen houden we rekening met jouw niveau

 • Helpdesk: ook buiten de lessen ondersteuning van onze studiebegeleiders

 • Meerdere startdata per jaar: start in september of februari

 • Topdocenten: les van pro's uit de industrie met decennia lange ervaring en vele releases

 • Kleine klassen: de klassen zijn nooit groter dan 20 man bij de klassikale lessen; stel gemakkelijk je vragen

 • Taal: je krijgt les in het Nederlands

 • Belastingaftrek: scholingskosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting

 • Kortingen: je krijgt hoge kortingen op de meeste software