Op zoek naar een goede opleiding of cursus geluidstechniek?

Door je passie voor muziek ben je bij ons terecht gekomen! Je bent waarschijnlijk op zoek naar een opleiding of cursus waarin je leert produceren of opnemen, mixen en masteren? Oftewel; je wilt geluidstechnicus worden. Dan ben je hier goed. Master The Mix is een deeltijd beroepsopleiding van één jaar tot geluidstechnicus en/of muziek producer. De opleiding is zowel voor beginners als gevorderden en uitstekend te combineren met een baan of andere opleiding.

Deze pagina is bedoeld voor mensen die zich op studiowerk willen focussen en vooral solo artiesten en bands (of gewoon zichzelf) willen leren opnemen, mixen en masteren. Ben je op zoek naar een opleiding of cursus waarin je zelf tracks leert produceren? Klik dan HIER.


Om geluidstechnicus te worden moet je eerst een goed beeld hebben van wat dit nu eigenlijk inhoudt; je kan tegenwoordig een hoop kanten op. 

Onderaan deze pagina vind je info over de lessen die je bij ons kunt volgen. 

Wat doet een geluidstechnicus?

Het beeld dat de meeste mensen hebben van de klassieke geluidstechnicus is van de meneer achter de grote mengtafel in de opnamestudio; de studiotechnicus. In kleinere studio's doet de technicus alles zelf, maar in grotere studio's zoals Sound Vision Studio's en Wisseloord wordt er  onderscheid gemaakt tussen de opnametechnicus of recording artist, de mix engineer en de mastering engineer. Daarnaast heb je dan nog de assistant engineer die de "echte" engineer ondersteunt. 

De recording artist is gespecialiseerd in het zo goed mogelijk opnemen van de muzikant. Hij plaatst per nummer de juiste microfoons, stelt de mengtafel, randapparatuur en plugins zo goed mogelijk af en neemt de tracks daarna op. Misschien bepaalt hij ook de sound in overleg met de artiest, maar bij grotere producties heeft de producer die voor het label werkt hierin het laatste woord. 

De mix engineer zorgt ervoor dat de nummers zo goed mogelijk gaan klinken; hij balanceert de tracks ten opzichte van elkaar zo, dat het nummer zo goed mogelijk tot zijn recht komt en zo veel mogelijk impact maakt.

Daarna worden de nummers gemasterd door de mastering engineer. Hij zorgt er op zijn beurt voor dat de nummers geoptimaliseerd worden voor de verschillende afluisteringsystemen en streaming diensten, verwijderd indien mogelijk foutjes in de mix of laat dit corrigeren door de mix engineer, en voegt waar nodig extra karakter toe aan de mix. 

"Vroeger" bestond een productieteam uit de tekstschrijver, de componist, de uitvoerend muzikanten (zanger, band), de technicus, assistent technicus, mastering engineer, de music producer en dan ook nog de A&R manager van het label die zich er nog al eens mee bemoeide. De producer van nu moet dit vaak allemaal zelf doen!

De muzikant is eigenlijk ook zelf de opname, mix -en mastering engineer. Best bizar, want muziek maken en mixen of masteren zijn toch hele andere vaardigheden. Maar om je te onderscheiden van anderen en om aantrekkelijk te zijn voor de platenlabels (als jij alles doet dan hoeven zei natuurlijk niets te doen..) is het belangrijk dat de elektronische muzikant deze skills goed beheerst.

Wat je ook wilt gaan doen,  je hebt dus behoorlijk wat vaardigheden nodig. Kennis van muziek, geluid, akoestiek, hardware, software, mixagetechnieken en mastering, muzikanten, managers, etc...

Bij MasterTheMix kun je kiezen waarvoor je wilt leren; recording artist, mix of mastering engineer of muziek producer (electronisch/dance,  pop/rock of TV/Film). 

De opleiding bestaat uit:

  • Wekelijks les: een klassikale les om de week op woensdag avond van 19:00 tot 22:00, en om de andere week een praktijkles van drie uur welke we in overleg inplannen (overdag, in de avond of het weekend)

  • Hands-on leren: meer dan voldoende praktijklessen, opnamesessies en mix/master sessies

  • Online leren: voor altijd toegang tot onze online leeromgeving; blijf altijd up-to-date en studeer ook onderweg op je mobiel of laptop

  • Helpdesk: loop je ergens op vast dan helpen we je meestal direct en uiterlijk binnen 24 uur

  • Studiotijd: één dagdeel per week vrij te besteden studiotijd

  • Begeleiding: ook buiten de lessen en na het schooljaar uitstekende persoonlijke begeleiding

  • Carrière coaching: advies over stage/werk, marketing & social media, het releasen van tracks

  • Netwerken: een maandelijkse Q&A en netwerkavond (niet verplicht)

  • Writers camp: samen met je medestudenten en docenten muziek maken

Klik hier voor meer informatie over de richting "Recording Artist & Mix Engineer" 

Klik hier voor de richting: "Electronic Music Producer"

Klik hier om contact met ons op te nemen of om een afspraak te maken om een keer te komen kijken.

 

We bekijken de grote live room bij Sound Vision Studio. Een goede akoestiek is natuurlijk essentieel voor een goede opname, maar flexibiliteit is minstens net zo belangrijk. Met het akoestische paneel kan George een deel van de ruimte veel droger maken, wat een totaal andere klank geeft en dus veel meer mogelijkheden geeft.