Maak werk van je passie voor muziek!

Volg onze éénjarige parttime opleiding tot studiotechnicus. We maken er een top jaar van waar je de rest van je leven plezier van hebt.


Is het altijd al je droom is geweest om in een studio te gaan werken of zelf een (home) studio te beginnen, of wil je jezelf zo goed mogelijk leren opnemen, mixen en masteren? Dan is deze opleiding voor jou bedoeld! 

DE OPLEIDING BESTAAT UIT:

 • Een ideale mix van privélessen, hands-on praktijklessen in de studio en klassikale lessen.

 • Wekelijks les: een klassikale les om de week op woensdag avond van 19:00 tot 22:00, en om de andere week een praktijkles van drie uur welke we in overleg inplannen (overdag, in de avond of het weekend)

 • Hands-on leren: meer dan voldoende praktijklessen, opnamesessies en mix/master sessies

 • Online leren: voor altijd toegang tot onze online leeromgeving; blijf altijd up-to-date en studeer ook onderweg op je mobiel of laptop

 • Helpdesk: loop je ergens op vast dan helpen we je binnen 24 uur

 • Studiotijd: één dagdeel per week vrij te besteden studiotijd

 • Begeleiding: ook buiten de lessen en na het schooljaar uitstekende persoonlijke begeleiding

 • Carrière coaching: advies over stage/werk, marketing & social media, het releasen van tracks

 • Netwerken: een maandelijkse Q&A en netwerkavond (niet verplicht)

Van de beste uit het vak (Wisseloord, Sound Vision Studio's, Sandlane Recording Facilities, Rocktown) leer je het vak van studio technicus/producer. De opleiding duurt één jaar. Je volgt om de week een klassikale les op woensdag avond in Hilversum, afgewisseld met de praktijklessen die in Hilversum, Arnhem, Rotterdam, Amsterdam of Rijen gegeven worden. We spreken samen af waar welke les gevolgd wordt.

We beginnen helemaal bij het begin; je hebt dus geen ervaring nodig om mee te doen. Bij de praktijklessen passen we het niveau op de leerling aan. Heb je dus wel al wat meer ervaring dan is dat ook geen probleem.  

Je werkt met de beste engineers en apparatuur, zodat je aan het eind van de opleiding in staat bent echt goede opnames te maken en professionele mixen af te leveren. Je beschikt over alle tools om een eigen sound te creëren. 

Ook buiten de lessen wordt je zo goed mogelijk begeleid: loop je ergens op vast of heb je een vraag dan kun je contact opnemen met de studiebegeleider. Hij helpt je zo snel mogelijk verder. 

Waar?

Hilversum: klassikale lessen

Arnhem, Amsterdam, Rijen of Rotterdam: studiosessies, mix sessies, mastering (dit kun je zelf kiezen)

Klik hier voor een overzicht van de leslokaties en docenten.

Wanneer?

Klassikale lessen: deze starten twee keer per jaar: in september en februari.

Deze les is om de week op de dinsdag avond van 19:00 tot 22:00

Praktijklessen: deze plannen we in goed overleg in. Dit kan overdag, in de avond of het weekend.

Studiosessies: ook deze plannen we in overleg in.

Q&A/borrel: laatste donderdag van de maand.

 

Klik hier onder of scroll verder naar beneden voor meer informatie. 

Lesinhoud

Lesmateriaal

Examen en diploma

Startdata & Prijs

Gratis proefles volgen?

informatie avond bezoeken

Reviews

Inschrijven


Reviews

Opnemen, produceren en mixage leer je niet uit een boekje. Hands-on ervaring is een must. Uiteraard moet je wel bepaalde theoretische kennis opdoen, maar de theorie dient enkel als ondersteuning voor de praktijk. De opleiding bestaat dus uit de juiste verhouding tussen praktijklessen en meer theoretische klassikale lessen. In de praktijklessen leer je alles uit de klassikale lessen ook daadwerkelijk toepassen.

PRAKTIJKLESSEN

Sound-vision-1024x678.jpg

Sound Vision Studio

Éen van de studio’s waar de opnamesessies gedaan kunnen worden.

De praktijklessen zijn opgedeeld in onderstaande modules:

DAW: je leert je DAW optimaal gebruiken. Je kan bij ons kiezen uit Protools, Logic, Cubase en Studio One. Is je doel om in een grote studio of bij de omroepen te gaan werken dan adviseren wij om Protools te leren, eventueel naast een ander programma.  Module 1 bestaat uit 5 lessen van 3 uur waarin je jouw DAW helemaal leert beheersen.

Praktijkles AKOESTIEK: in deze les leer je alles over akoestiek en afluistering. Als dit niet dik in orde is dan is goed opnemen en mixen erg lastig. Je leert zelf akoestische metingen verrichten en uitwerken en hoe je met redelijk eenvoudige middelen jouw akoestiek op orde kunt krijgen. Deze "module” bestaat uit één les van 3 uur.

VOCAL RECORDINGS: we gaan aan de slag met vocal recordings om het opnameproces te leren kennen. Vocals zijn natuurlijk meestal het meest belangrijke element in een track. Je moet daarom alles weten over hoe je optimaal opneemt, edit en mixt. Hierbij komt ook vocal tuning uitgebreid aan bod. Ook het omgaan met de zanger of zangeres moet niet onderschat worden! Deze module bestaat uit twee sessies van 3 uur.

PLUGINS, RANDAPPARATUUR & MIXAGE: je leert de plugins en randapparatuur waar je geluid mee bewerkt optimaal kennen. Filters/EQ, compressie, gates, limiters, reverb delay, modulation en distortion/saturation kopen uitgebreid aan bod. Uiteraard oefenen we ook uitgebreid met trucjes als multiband of frequentie afhankelijke compressie, parallel compressen etc.  Deze module bestaat uit 6 sessies van 3 uur.

OPNAMESESIES: Nu duiken we Sound Vision Studio's in! Onder begeleiding van George Konings leer je hoe je tracks "uit elkaar haalt en met de beste middelen weer in elkaar zet". Oftewel hoe produceer je een band en neem je deze zo goed mogelijk op. Je werk met legendarische apparatuur en mics in deze prachtige studio. De planning van deze sessies zijn een beetje afhankelijk van de leerlingen en de band/productie, maar we proberen het tweede halve jaar iedere maand één opnamesessie te doen van één of twee dagdelen. Behalve dat je super veel zult leren is dit ook gewoon een ervaring om nooit te vergeten! Deze module bestaat uit 32 uur studiosessies.

Je bent van harte welkom om je eigen band op te nemen!

MIX en MASTER SESSIES: De opnames moeten ook gemixt en gemasterd worden, en dat leer je haarfijn in deze module. In 5 sessies van drie uur mix je onder begeleiding van een expert de opnames helemaal af tot een professioneel eindproduct. De mastering leer je bij eMastering of DaGoose. Je kan bij deze module kiezen of je met plugins (In the Box) wil werken of met hardware.

 

KLASSIKALE LESSEN

In het jaar krijg je 20 klassikale lessen die om de week gegeven worden waarin je de all-round kennis opdoet die tegenwoordig van je verwacht wordt. In deze lessen leer je dus de nodige theorie die aansluit bij jouw praktijkpakket, maar je krijgt ook een aantal lessen over elektronische muziekproductie, en uitleg over hoe de muziekindustrie tegenwoordig in elkaar steekt. 

Klik hier voor een overzicht van deze lessen. Naast deze lessen zijn er een aantal "klassikale lessen” op locatie. Zo gaan we naar Sandlane Recording Facilities om alles te leren over drum recordings en hebben we extra praktijklessen drum mixage, drum programming en hoe je als singer/songwriter thuis met minimale middelen een productie kunt maken.

De meeste klassikale lessen worden in Hilversum gegeven in groepjes van maximaal 20 personen, maar er zijn dus ook wat uitstapjes op lokatie.

Q&A Avonden

Iedere laatste donderdag avond van de maand ben je van harte welkom op onze Q&A avond. Je kunt daar netwerken met medestudenten, al je vragen stellen en je werk laten reviewen en doen we soms een extra workshop. Verder is het gewoon erg gezellig! 

 

Wat heb je nodig?

In principe heb je alleen een computer, interface, DAW en goede afluistering nodig. We kunnen ons voorstellen dat je wat dit betreft door de bomen het bos niet meer ziet gezien het grote aanbod. Om het zoeken wat makkelijker te maken kun je hier een pdf downloaden met info en tips over wat je nodig hebt en tegen gaat komen. Ook geven we wat tips over hard- en software. Mocht je een opleiding gaat volgen houd er dan rekening mee dat je op software tot wel 50% korting krijgt en je alle scholingskosten, dus ook de meeste apparatuur af kunt trekken van de belasting.

Neem gerust contact op als je vragen hebt!

 

Je moet altijd en overal zo goed mogelijk kunnen studeren en oefenen. We hebben daarom een eigen online leeromgeving ontwikkelt waar je ook na de opleiding nog toegang toe houdt. Je kunt daar:

 • De theorie op een interactieve manier leren

 • oefeningen downloaden om snel de technieken onder controle te krijgen

 • multitracks downloaden om het mixen en masteren te oefenen

 • samples, midi files en presets downloaden om een vliegende start te maken met produceren

 • links naar interessante docu’s, tutorials, websites en youtube kanalen vinden

 • je huiswerk opdrachten up-en downloaden

 • onze selectie van gratis plugins downloaden

Door het jaar heen krijg je een aantal verplichte en niet verplichte huiswerkopdrachten mee. Zo moet je bijvoorbeeld een muziekanalyse maken en nummers van jezelf of anderen opnemen, mixen en masteren.

Studiebelasting: naast de lessen moet je rekenen op tenminste één uur huiswerk per dag. 

LESINHOUD

EXAMEN EN DIPLOMA

STARTDATA & PRIJS

INFORMATIE AVOND BEZOEKEN

Reviews

INSCHRIJVEN

 
champagne_glasses__068979400_0945_07112012.jpg
 

Examen & Diploma

Het examen bestaat uit een theoretisch deel en een aantal praktijkopdrachten. Haal je het examen dan ontvang je ons beroepsdiploma "Recording Artist & Mix Engineer". 

Binnen het jaar werken we ook actief mee aan het opbouwen van jouw portfolio zodat je na de opleiding echt wat hebt om te laten horen en zien.  


Erkenning?

Beroepsopleidingen zijn nooit “erkend”. Dat geldt alleen voor mbo/hbo’s etc. Je ontvangt dan ook geen studiefinanciering.

We zijn wel “bekend” bij potentiële klanten en werkgevers. Maakt een beroepsopleiding reclame met een “erkenning” (of nog erger: “awards voor beste opleiding”) dan weet je eigenlijk zeker dat er iets niet klopt.

 
 

Startdata

De opleiding start in september en februari. De eerstvolgende startdatum is 11 september 2019. Je kunt je HIER inschrijven.

Prijs & betalingsmogelijkheden

Alle scholingskosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit kan tot wel € 2500,- schelen. Je krijgt daarnaast tot wel 50% korting op de meeste softwarepakketten.

Klik op de button voor de prijs en betalingsmogelijkheden.


Meer info?

Bezoek één van onze informatie avonden. Je vindt de data HIER.

Je mag natuurlijk ook bellen met 06- 20399505 of mailen naar info@masterthemix.com.

Gratis proefles volgen?

LESINHOUD

LESMATERIAAL

EXAMEN EN DIPLOMA

INFORMATIE AVOND BEZOEKEN

Reviews

INSCHRIJVEN