Beste plugin bundel voor muziek productie?

Als je begint met het produceren van muziek dan is je eerste belangrijke keuze met welke DAW (digital audio workstation) je gaat werken. Heb je die keuze gemaakt, dan is het verstandig om eerst de opties van dit programma zelf helemaal te leren; de DAW’s zijn allemaal heel compleet en hebben meer dan genoeg effecten en instrumenten om een hele goede start mee te maken.

Na een tijdje loop je dan ongetwijfeld tegen wat zaken aan:

 • je mix klinkt thuis wel goed maar elders helemaal %#@%! Dit wordt meestal veroorzaakt doordat je afluistering (monitoren of headphones) en akoestiek niet in orde zijn: je hoort niet nauwkeurig genoeg wat je aan het doen bent.

 • Je krijgt niet helemaal die “pro”sound waar je naar op zoek bent; jouw tracks blijven maar een beetje “onder de maat” klinken. Dan kan het zijn dat je ofwel je sounds ofwel je effecten arsenaal moet uitbreiden. Over dat laatste gaan we het hier hebben.

In dit geval bedoelen we met plugins de effecten zoals EQ, filters, dynamics, reverb, delay en modulatie effecten. Dus NIET instrumenten zoals synths en samplers waar het geluid uitkomt, maar de “apparaten” die het geluid bewerken.

Waar ben je precies naar op zoek?

Het is handig om in gedachte een splitsing te maken tussen plugins die zo nauwkeurig mogelijk doen wat ze moeten doen zonder iets aan je geluid toe te voegen, en plugins die naast hun normale functie het geluid “vetter”, mooier, warmer of voller etc maken. Die laatste voegen dus karakter toe aan je sound.

Waarom een plugin bundel?

Je kan natuurlijk een collectie plugins verzamelen van verschillende fabrikanten; daar is niets mis mee. Je hebt dan een ruime keuze. Dit heeft echter ook wat nadelen:

 • uiteindelijk ben je een stuk meer geld kwijt. Een bundel is vaak een heel stuk goedkoper, zeker met extra educatiekorting

 • je hoeft niet allemaal verschillende interfaces te leren. Bij een bundel zien de plugins er min of meer hetzelfde uit, met dezelfde soort knoppen die min of meer op dezelfde plek zitten. Dit kan je workflow sterk ten goede komen

DISCLAIMER

Onderstaande punten zijn natuurlijk slechts een mening van de schrijver. Probeer de plugins altijd eerst zelf uit; wat wij vet vinden vind jij misschien wel heel lelijk!

De beste plugin bundels voor muziek productie

 1. Fabfilter

Als je plugins zoekt die echt heel prettig werken en zeer compleet zijn dan hoef je niet lang te zoeken: de plugins van Fabfilter zijn stuk voor stuk toppers en dan vooral wat gebruiksgemak betreft. De GUI (graphic user interface) van de plugins is gewoon ontzettend logisch; je kan zonder veel gezoek meteen aan de slag.

Fabfilter bunlde.jpg

Voor -en nadelen

Voordelen:

 • top GUI: super makkelijk in het gebruik

 • heel veel functies (Pro-Q3 is waarschijnlijk de meest complete EQ die er te vinden is)

 • klank is goed

 • leuke en goede presets

Nadelen

 • niet alle plugins zijn voor iedereen. In de total bundle zitten ongetwijfeld ook plugins die je niet altijd zult gebruiken zoals de Twin synthesizer en Fabfilter One. De Pro-Q, Saturn, Pro-L, Pro-C en Pro-MB zijn het geld echter al meer dan waard.

 • De plugins zijn niet perse bedoeld om een bepaalde vintage of analoge sound te maken. De Saturn en Pro-C hebben wel wat opties in die richting, maar voor dit doel zijn andere bundels misschien beter geschikt.

2. Izotope Music Production Suite

Izotope probeert altijd zo vernieuwend mogelijk te zijn. Ze lopen erg voor met een aantal handige functies om het mixen en masteren zo makkelijk mogelijk te maken. Tonal Balance Control is hier een goed voorbeeld van, waarbij je de frequentiebalans op een makkelijke manier binnen bepaalde grenzen kunt houden. Ook hebben ze een redelijk unieke manier om plugins te koppelen om zo bijvoorbeeld maskering te voorkomen. Ook hun creatievere plugins zoals Trash (distortion) en Vocal Synth zijn te gekke en unieke tools.

Voor -en nadelen

Voordelen

 • Mooi compleet pakket met handige tools

 • Erg goede mastering suite

Nadelen

 • De GUI is niet altijd even duidelijk/handig: het voelt soms een beetje onhandig.

 • De sound van de “vintage” modules zijn (dit is mijn mening natuurlijk) niet zo goed als van andere fabrikanten. Ook hier ga je voor een vintage/analoge sound liever naar een andere fabrikant.

Music_Production_Suite_2.1_-_UI_fan_PluginBoutique.jpg

3. Universal Audio

Universal Audio begon met het maken van hardware: pre-amp, compressors en EQ’s. Nu zijn ze ook bekend vanwege hun plugins die op hun eigen DSP’s draaien. Wat betekent dat? In plaats van dat de plugins de processor van je computer belasten doen hun eigen chips al het werk, en die chips (DSP=digital sound processor) vind je dan ook in hun interfaces zoals de welbekende Apollo serie. De plugins zijn allemaal emulaties van bekende hardware units zoals de Pultec, LA-2A, 1176, Fairchild om er maar een paar te noemen.

Voor -en nadelen

Voordelen

 • de plugins klinken erg goed

 • je processor wordt dus nauwelijks belast; je kunt meer plugins gebruiken

 • ruim aanbod van plugins

Nadelen

 • je hebt sowieso ook hardware nodig waar de plugins op draaien; die hardware is niet goedkoop

 • als de DSP’s vol zijn kan je geen plugins van UA meer gebruiken…vol=vol

 • koop je de plugins los dan zijn ze behoorlijk prijzig

 • De bundel die je bij de hardware krijgt is redelijk compleet maar bevat niet hun allerbeste plugins; die moet je bijkopen

 • voor elektronische muziek zijn deze plugins misschien niet een eerste keus; hier valt echter over te “twisten”

UAD plugins.jpg


4. Soundtoys

Ook deze plugins doen het karakter van analoge apparatuur zo goed mogelijk na. In het pakket krijg je 21 plugins waarvan de Decapitator (distortion) en Echo Boy (Echo…) waarschijnlijk de bekendste zijn.

Voor -en nadelen

Voordelen

 • goede plugins in een heel compleet pakket

 • je hebt geen DSP nodig zoals bij UAD

 • Zeker met educatieve korting (het pakket kost dan € 250,-) of op Black Friday heeft het pakket een aantrekkelijke prijs

Nadelen

 • De GUI zal niet iedereen aanspreken

 • Behalve de eenvoudige Little Plate bevat de bundel geen reverb


Soundtoys.jpg

5. Softube Volume 3

Dit is misschien wel het meest all-round pakket. De bundel bevat niet alleen geweldig klinkende plugin effecten, maar ook een aantal hele vette instrumenten: de drummachine Heartbeat en modulaire synth Modular. De effecten zijn erg goed; Softube maakt ook veel van de plugins voor Universal Audio. Daarnaast zijn de plugins ook “NKS ready”: heb je al een Komplete keyboard of Masschine staan dan werken ze daar prima mee samen.

Voor -en nadelen

Voordelen

 • de plugins klinken erg goed

 • de bundel bevat ook twee toffe instrumenten (of je die echt nodig hebt is natuurlijk de vraag)

 • je hebt geen hardware nodig

 • NKS en Console 1 ready; goede integratie met hardware dus

Nadelen

 • redelijk prijzig, € 490,- en GEEN educatieve kortingen

02-volume-3-box-perspective-front-(1).jpg