Beste Windows laptop voor muziekproductie?

Welke laptops zijn goed voor het produceren van muziek? Die vraag krijgen wij natuurlijk heel vaak. Je moet dan eerst kiezen tussen Apple of een Windows laptop. Heb je die keuze gemaakt en kies je voor een Windows laptop, dan is het de vraag welke je het beste kunt kiezen uit het nogal grote aanbod. Hieronder vind je vijf keuzes waarvan wij weten dat het erg goede opties zijn.

Wat betreft de specs zijn we uitgegaan van minimaal:

  • Een i7 processor

  • 512 GB SSD harde schijf

  • 16 GB RAM intern geheugen

  • 15” beeldscherm

Om goed muziek te kunnen produceren, mixen of masteren heb je uiteraard een snelle processor nodig. Een i7 is niet meer de snelste optie; de i9 is inmiddels uit maar hier zijn nogal wat problemen mee; zo'n snelle processor wordt nogal heet en dan heb je een goede koeling nodig, en dat is lastig in een laptop. Of het maakt een hoop herrie en dat wil je ook niet als je kritisch aan het luisteren bent. Vandaar is een i7 de beste optie.

Hoe groter de harde schijf hoe beter, maar let wel op dat het een ssd is; dat werkt een stuk vlotter dan een hdd. Helemaal mooi is het als je één harde schijf hebt om je besturingssysteem en programma's op te draaien, en een tweede harde schijf voor je projecten, samples, muziek etc. Je hebt dan een stuk minder kans dat als het systeem crashed je al je werk kwijt bent.

Heb je het budget neem dan 32 Gig intern geheugen in plaats van 16. Je kunt dan met name meer virtuele instrumenten zoals Kontakt inladen.

Nu zijn dit niet de goedkoopste laptops: vanaf € 1800,-. Wil je voor rond de € 1000,- klaar zijn dan zijn er ook meer dan voldoende opties te vinden. Je komt dan echter vaak uit met wat mindere specificaties: een i5, 256 GB SSD, 8 GB RAM en een kleiner beeldscherm. Op zich kun je daar ook uitstekend mee werken, maar je zult dan wel tegen wat praktische problemen aanlopen waar je omheen moet werken. Voor de hand ligt dan natuurlijk dat je niet zoveel plugins/instruments tegelijk kunt inladen dus je zult wat meer moeten renderen/bouncen. Misschien heb je sneller last van latency, en een klein beeldscherm is (vooral als je ogen wat minder worden) best een beetje irritant. Anderzijds kun je er prima een extern beeldscherm aan hangen natuurlijk. Een kleine harde schijf is wel een punt waar je goed over na moet denken: 256 is echt ZO vol. Koop je bijvoorbeeld Kontakt dan zit ie al vol. Een externe schijf (USB 3, niet 2) werkt dan prima maar dat is weer een extra “aanhangsel”.


2019 Is een erg interessant jaar op laptop gebied. Zodra je verwacht dat ze niets nieuws meer kunnen bedenken, komt er toch weer iets uit waaraan je nog nooit had gedacht. Zoals deze Asus Zenbook Duo: één laptop, met twee beeldschermen. Handig om op het onderste beeldscherm je plugins en synths neer te zetten bijvoorbeeld!

Asus duo.jpg