Samenvatting auteursrecht & royalties voor de muzikant en producer

Muziekrecht is een complex verhaal. Krijg je een contract voor je neus laat dit dan altijd checken door een specialist zoals Musica Juridica. Als je geld wil gaan verdienen met muziek dan is het wel zo belangrijk dat je weet waar je geld vandaan gaat komen. Hieronder vind je een beknopte samenvatting om het allemaal iets duidelijker te maken.

Welke inkomstenstromen zijn er allemaal?

  1. Auteursrecht

  2. Royalties

  3. Betaling per uur/dag

  4. Overig

  1. Auteursrecht

Als je iets bedenkt dan ontstaat het auteursrecht automatisch: jij hebt het bedacht dus het is van jou. Wordt een nummer op radio/tv gedraaid dan hoor jij daar dus geld voor te krijgen. Dit wordt geregeld door de Buma/Stemra en Sena. Heel vaak is het echter zo dan je een nummer niet alleen maakt, laat staan dat je het zelf gaat verkopen/uitgeven.

Auteursrecht wordt als volgt verdeeld:

Bij de Buma/Stemra registreer je:

  • Bedenker van de muziek (componist) & de bedenker van de tekst

  • Uitgever (degene die zorgt dat je muziek gebruikt wordt)

Bij de Sena registreer je:

  • Wie de opname heeft betaald/gefaciliteerd (audio producent)

  • Wie het nummer heeft ingespeeld (dat kan jij ook zijn als je de midi partijen hebt bedacht)

Deze instanties incasseren geld bij radio en TV stations, horeca en openbare gelegenheden waar muziek gedraaid wordt. Deze instanties verdienen immers (meer) geld dankzij muziek, en als dit jouw muziek is dan hoor jij daarvoor betaald te krijgen.

De Buma/Stemra en de Sena zouden dus precies moeten weten waar en hoe vaak jouw track en alle andere muziek gedraaid is; dan kunnen ze naar rato het geïncasseerde geld verdelen. Uit de praktijk blijkt echter dat ze hier nu juist niet zo goed in zijn en het geld lang niet altijd op de juiste plek terecht komt.

2. Royalties

Deze term wordt ook wel gebruikt i.p.v. geld ontvangen uit auteursrechten, maar hier maken we een duidelijk onderscheid. We bedoelen hier met royalties het deel van de opbrengst dat je krijgt bij fysieke verkoop of streams. Wordt je nummer dus verkocht of gestreamd dan ontvang je royalties. Heb je de track zelf uitgebracht dan ontvang je een percentage van de verschillende streaming services. Heb je een platencontract met een label dan deel je dit deel met hun. Welk percentage je ontvangt hangt af van je deal met het label; bij een licentiedeal is dit vaak 50/50, bij een platencontract voor meerdere nummers is dat vaak veel minder. Soms maar 90/10 (10% voor jou dan..). In het laatste geval heeft het label als het goed is flink wat geïnvesteerd of risico genomen…

Een leuk praktijkvoorbeeld van bovenstaande tekst vind je HIER. Duncan heeft blijkbaar al aardig wat verdient aan zijn “Arcade”!