Zelf een nummer releasen? Hoe hard moet de track zijn? Met gratis LUFS meter & Loudness Check

De loudness war is gelukkig zo’n beetje voorbij. Dankzij de streaming diensten zoals Spotify en Youtube is het in veel gevallen niet meer handig om een keiharde, platte track te uploaden (behalve als het gewoon vet klinkt natuurlijk..). De streamingdiensten meten namelijk het gemiddelde volume van je hele track. Dit gemiddelde volume heet LUFS (Loudness Unit Full Scale). Is je track te hard dan wordt deze zachter gezet en andersom. Dit heet Loudness Normalization. HIER vind je wat Spotify hierover zegt.

Spotify heeft graag dat je jouw muziek aanlevert op -14dB LUFS en -1 True Peak. Op de website Loudness Penalty kun je zien hoeveel harder of zachter jouw track zou worden gezet als je deze upload naar de verschillende streaming diensten.

Loudness penalty.JPG


Wil je checken hoe hard jouw mix of master is dan heb je dus een LUFS en en True Peak meter nodig. Sommige programma’s hebben dit nu standaard op de master of als loudness plugin, maar andere niet. Youlean Loudness Meter is dan een handige gratis optie.

Youlean loudness.png