Train je oren om makkelijker muziek te maken en beter te mixen.

Als je net bent begonnen met muziek maken dan ken je dit wel: je hebt een melodietje in je hoofd, maar welke noten zijn het nou?? En misschien ben je ook al aan het mixen of sound-designen: welke frequentiegroep moet je nou hebben om je geluid voor elkaar te krijgen?? Het is in het begin een hoop gezoek en proberen en dat kost een hoop tijd.

Om je die tijd te besparen, maar ook gewoon om beter te worden in wat je doet dan de vele anderen raden we aan om zo snel mogelijk te beginnen met het trainen van je gehoor. Als muzikant is het belangrijk dat je intervallen en (basis) akkoorden op gehoor kunt herkennen, en als technicus en producer ook om frequentiegroepen en dynamische verschillen te herkennen.

Er zijn een aantal hele leuke apps en software pakketten beschikbaar waarmee je dit op een hele leuke manier kunt trainen. We raden aan om dit zo vaak mogelijk 10 minuutjes te oefenen; dan leer je het snelst en wordt het niet zo’n groot “ding”. (Als je jezelf voorneemt om iedere dag een uur te gaan oefenen dan ga je er zeker weten tegenop zien en haak je geheid af na een paar keer).

Soundgym.co

Dit is een erg leuke site waar je zonder te betalen al een hele hoop kunt oefenen.

Pitchimprover.com

Dit is een beetje een lelijke site, maar je kunt er wel goed intervallen en het herkennen van melodien en akkoorden oefenen.


Perfect Ear (app shop)

Onderweg oefenen is natuurlijk helemaal ideaal. Er zijn dan ook een aantal goeie apps op de markt voor zowel OSX als Android. Perfect Ear is alvast een goed begin.

Perfect Ear.JPG

Er zijn ook een aantal hele uitgebreide betaalde opties. Voor technici en producers is Train Your Ears een hele goede optie om frequenties te leren herkennen.

Voor de muzikant raden we Earmaster aan; je leert op een zeer interactieve manier noten, intervallen, akkoorden en ritmes herkennen maar ook melodietjes zingen (daarmee krijg je ze snel uit je hoofd) en noten lezen.