Produceren en mixen met koptelefoon, is dat een goed idee?

Het korte antwoord is "NEE!” maar dat is erg kort door de bocht.

Niet iedereen heeft (meteen) de mogelijkheid om studiomonitoren neer te zetten. Dan heb je natuurlijk geen keus. Waarschijnlijk wil je jouw producties ook checken op koptelefoons: een heel groot deel van het publiek luistert bijna alleen maar via headphones naar muziek. Sommige koptelefoons (Beats Studio??) worden verkocht als studio headphones, maar dat betekent niet dat het een heel goed idee is om deze als enige te gebruiken om muziek mee te produceren of mixen. 

Hieronder vind je de voor -en nadelen van het gebruik van headphones. Daaronder vond je wat info over correctie software om je headphones nauwkeuriger te maken.

Nadelen van produceren en mixen met koptelefoons zijn:

  • Het geluid zit in je hoofd in plaats van dat je het voor je hoort. In je hoofd klinken bijvoorbeeld de drums en leads (vocals) al snel hard genoeg; je zet ze dus snel te zacht. 

  • Je hebt geen last van de akoestiek; je hoort alleen het directe geluid. Dat kan een voordeel zijn maar als je over speakers luistert dan komt het geluid uit je linker speaker WEL ook in je rechter oor en andersom (crosstalk). Er is dan een tijdsverschilletje in aankomst van het geluid tussen je twee oren en dit heeft invloed op hoe je het geluid ervaart. Die ervaring mis je dus met headphones. 

  • Het stereobeeld is dus moeilijk te bepalen: wanneer is het nu werkelijk goed? In principe moet het dus goed klinken over headphones EN monitoren.

  • Het is erg vermoeiend om lang met headphones te werken

  • De meeste headphones zijn gewoon niet nauwkeurig, ook al beweren ze misschen van wel

Voordelen van hoofdtelefoons zijn:

  • Je hebt geen last van akoestiek; je hoort alleen het directe geluid. 

  • Je hoort daardoor de details erg goed. Het is via headphones bijvoorbeeld veel makkelijker om klikjes en andere foutjes te horen

  • Het kan zijn dat je het laag beter hoort dan over kleinere nearfield speakers


Correctie software

De meeste headphones zijn niet erg naukeurig (flat): sommige frequenties worden wat harder weergegeven en andere weer wat zachter dan ze werkelijk zijn. Je hoort dan dus niet helemaal goed wat je aan het doen bent. 

Er bestaan tegenwoordig een aantal correctie software plug-ins waarbij ze gekeken hebben naar de afwijkingen van de bekendere headphones. Via de plug-in wordt dit dan gecorrigeerd. Je headphone is ineens wel FLAT! Dat is op zich helemaal top natuurlijk, maar dit lost het probleem van de crosstalk tussen je oren niet op.

Ook daarvoor is software en hardware op de markt. Ze proberen dan de crosstalk tusen je oren zo nauwkeurig mogelijk na te doen. Één van de recentere oplossingen was de Waves NX plug-in: software waarbij studiomonitoren plus akoestiek nagebootst werden over je headphones. De software is zelfs in staat om te zien waar je hoofd is (head-tracking) en daar het stereobeeld op aan te passen. (Je vindt hier de demo)

Je moet dit soort dingen altijd zelf proberen voor je er een mening over hebt. Mijn mening is dat als je geen alternatief hebt (echte monitoren dus), dat dit soort oplossingen te gek zijn. Je hebt meer opties om je productie mee te vergelijken terwijl je alleen een koptelefoon hebt. Of ze echt precies doen waar ze voor gemaakt zijn? Helaas niet, maar het komt behoorlijk in de buurt.

Sonarworks.jpg