Heb ik echt een opleiding of cursus in geluidstechniek of produceren nodig?

Heb ik echt een opleiding of cursus in geluidstechniek of muziek produceren nodig??

Dat is een goede vraag! Er is immers al zoveel informatie beschikbaar op internet en dan met name Youtube. En inderdaad, als je maar lang genoeg zoekt dan is alle info die je nodig hebt ook echt wel te vinden. De vraag is alleen: wat is nu precies op jouw muziek of jouw opname van toepassing?

Een voorbeeld: een leerling die trap en hiphop produceert komt blij vertellen dan hij een nieuwe mic heeft gekocht die goed zou moeten klinken. Hij heeft gisteravond een track opgenomen. Even luisteren en de eerste indruk is wel goed, maar er lijkt toch iets niet helemaal te kloppen. De opname klinkt een beetje onnatuurlijk. in FLStudio zie ik gelijk dat er wel erg veel aan de opname gedaan is (vooral veel EQ). Eerst even resetten dus en naar de onbewerkte opname luisteren. Die klinkt een beetje “boxy"; vandaar dat de leerling veel heeft moeten corrigeren. Na even doorvragen hoe de opname heeft plaatsgevonden blijkt dat ze in dezelfde ruimte hebben opgenomen. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met opnemen dan kan het logisch lijken om de rapper (of zanger) zoveel mogelijk in de hoek te zetten; die heeft dan wat meer gevoelsmatige privacy en het lijkt logisch dat je dan minder last hebt van bijgeluiden etc. In de hoeken van je kamer versterken de lagere tonen echter flink, wat meestal een lelijke sound geeft. Ik heb dit dus uigelegd en gevraagd of hij de opname een keer opnieuw wilde doen, maar dan op een plek in de kamer waar de rapper op gehoor en zonder bewerkingen het beste klonk. Dat scheelde alles en het resultaat was een professioneel klinkende opname.

Zo zijn er nog tientallen voorbeelden te noemen van kleine problemen waar je op internet gewoon geen oplossing voor kunt vinden. Je blijft dan maar aanmodderen totdat je hopelijk per ongeluk een oplossing vindt.

Een opleiding waarbij je alleen algemene informatie krijgt en die geen tijd aan jouw muziek of opnames besteedt heeft naar ons idee dus ook weinig zin, behalve om de basis een beetje te leren. Bij veel particuliere opleidingen is dit het geval; vraag maar na hoeveel contacturen er aan jouw muziek besteed wordt: meestal 0. Het praatje is dan dat je dankzij de diepgaande uitleg jouw muziek ook voor elkaar krijgt, maar zo werkt het nu eenmaal niet; dan kan je dus net zo goed op Youtube zoeken.

Een andere issue met sommige opleidingen is ook dat je weinig tot geen tijd “achter de knoppen” zit. Er zijn dan misschien wel zo en zoveel lessen, maar slechts een stuk of tien daarvan zijn dan praktijklessen waarbij je vaak niet eens zelf (zonder medestudenten) achter de knoppen zit. En als je dan achter de knoppen zit, dan moet je ook nog een of andere mix doen in een voor jou compleet vreemde muziekstijl! Check dus altijd goed hoe die zogenaamde praktijklessen eruit zien: hoeveel zijn het er, zit je alleen of met medestudenten achter de knoppen, met wat voor oefenmateriaal werk je enzovoort.

Een voordeel van een opleiding of cursus muziek produceren kan wel zijn dat je kunt sparren met mede-studenten en docenten. Het is gewoon leuk en inspirerend om met iemand ideeën uit te kunnen wisselen: waarom heb je deze sound gebruikt? Waarom gebruik je hier compressie? Misschien moet je deze reverb eens proberen, en luister eens naar deze track, die vind je vast tof…Op die manier wordt je creativiteit meer getriggered dan door een Youtube filmpje skippen terwijl je door de comments swiped…

Wat ons betreft is het antwoord op de vraag een opleiding zin heeft dus: Ja, maar check echt heel goed hoeveel tijd er aan jouw en aan jouw muziek of opnames/mixen besteed wordt. Hoeveel tijd zit je achter de knoppen, kan je van een goede studio gebruik maken, zijn er mogelijkheden om te netwerken etc.

Heb je vragen, stel ze in de comments!