Geld verdienen als muziek producer: hoe doe je dat?

Geld verdienen met muziek produceren

Dit artikel is bedoeld voor mensen die niet zelf artiest/DJ willen worden, maar wel hun geld willen verdienen met het produceren van elektronische muziek.

Als muziek producer zijn er tegenwoordig mogelijkheden genoeg om geld te verdienen:

 • Royalties

 • Synchronisatie

 • Verkoop van beats

 • Produceren voor andere artiesten (ghost producties)

 • Mixage & mastering

 • Recordings

 • Lesgeven

 • Youtube/Instagram

 • Verkoop van samplepacks

 • Verkoop van merchandise

Hieronder bespreken we precies hoe dit werkt.

Denk eerst goed na over HOE je wilt beginnen

Je kunt natuurlijk in dienst gaan bij een (game)studio, omroep, reclame/mediabureau of publisher, maar we zien toch veel vaker dat mensen eerst voor zichzelf beginnen.

Er zijn dan wel best veel opties. Maar de concurrentie is groot, en de lat ligt best hoog: de kwaliteit van muziekproducties is tegenwoordig uitstekend. Je zult dus op de één of andere manier moeten proberen daar tussen te komen. Dit betekent dat je sowieso je muzikale en technische skills op niveau moet brengen en een eigen herkenbare sound moet ontwikkelen. Onmogelijk? Natuurlijk niet: als iemand anders dit kan dan kan jij het ook.

Ook is het zo dat veel mensen wel roepen dat ze producer of sound engineer willen worden, maar als er dan wat harder gewerkt moet worden of als het toch even niet zo heel makkelijk blijkt te zijn dan haken ze al snel af. Wil je iets bereiken, waar dan ook, dan moet je voldoende gemotiveerd zijn, discipline hebben of ontwikkelen en door willen zetten. Dit zijn de basis vaardigheden als je ergens goed in wilt worden en je geld ermee wilt verdienen.

Voordat je begint..

Maak een plan

Wil je echt iets bereiken maak dan ook een ondernemersplan; dit hoeft geen boekwerk te zijn, een a4tje met je productomschrijving, doel, doelgroep, marketingplan en financieel plaatje is al genoeg om te beginnen. Het is keer op keer bewezen dat als je een idee, plan of doel op papier zet, de kans van slagen veel groter is.

Inschrijven bij de KvK

Veel mensen die beginnen in de muziek doen van alles wat: muziek verkopen, live sound, een beetje studiowerk en vanuit huis mixen of masteren etc. Normaal gesproken start je dan eerst als zzp-er. Je moet je dan even inschrijven bij de KvK. Aanmelden bij de belastingdienst gaat automatisch. Je hebt dan een KvK nummer en een BTW nummer. Je zult ieder kwartaal BTW aangifte moeten doen, maar dit stelt niet zo heel veel voor. Jaarlijks moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting; het is aan te raden dit door een goede boekhouder te laten doen zodat je geen aftrekposten over het hoofd ziet en dit netjes gedaan wordt.

Website

Vervolgens is het een goed idee om een website te beginnen. Ook dat stelt tegenwoordig niet zo heel veel voor, al moet je het aantal uren dat daarin gaat zitten niet onderschatten: goede content is tegenwoordig super belangrijk.

Tips:

 • Bedenk een goede domeinnaam (niet “mixstudiojoep.chimpmail.com of iets dergelijks)

 • Zorg meteen voor een goed logo (via Fiverr bijvoorbeeld: goed en goedkoop)

 • Zorg dat je een aantal goede foto’s of filmpjes hebt voordat je aan de slag gaat

 • Gebruik Wordpress of Squarespace: daarmee heb je in no-time een mooie site in elkaar en deze worden ook goed gevonden door search engines

 • De snelste manier om klanten te krijgen is door het inzetten van Google Adwords; dit kost wel wat maar als je dit een beetje slim doet dan verdien je dat makkelijk terug

Nu kan je officieel aan de slag! Maar wat ga je precies doen? Hieronder vind je een aantal bekende en minder bekende manieren om je geld te verdienen met muziek

Social Media

Het is een goed idee om er al snel bij stil te staan dat je straks voor een deel van social media afhankelijk bent om een inkomen te genereren. Bekijk dus goed wat je wel en niet op de social media zet, nu al. Politieke meningen, gekke foto’s en uitingen over je favoriete voetbalclub zijn wellicht niet zo heel verstandig.

Zorg ervoor dat het er allemaal professioneel uitziet. Ga je echt aan de slag zorg dan dat je regelmatig iets post. Betaal je voor promotie zorg dan dat je kort daarna gelijk weer iets leuks post anders ben je je nieuwe “vrienden” al snel weer kwijt.

Je kunt je social media ook uitbesteden. Er zijn bureaus zoals Your Media Wave die dit voor je kunnen organiseren. Dat lijkt misschien overdreven, maar heb jij echt zin om iedere dag een andere “emotie” te posten? Dit artikel is bedoeld voor mensen die niet zelf artiest/DJ willen worden, maar wel hun geld willen verdienen met het produceren van elektronische muziek.

Als muziek producer zijn er tegenwoordig mogelijkheden genoeg om geld te verdienen. Je kunt natuurlijk in dienst gaan bij een (game)studio, omroep, reclame/mediabureau of publisher, maar we zien toch veel vaker dat mensen eerst voor zichzelf beginnen.

Er zijn dan best veel opties, maar de concurrentie is groot, en de lat ligt best hoog: de kwaliteit van muziekproducties is tegenwoordig uitstekend. Je zult dus op de één of andere manier moeten proberen daar tussen te komen. Dit betekent dat je sowieso je muzikale en technische skills op niveau moet brengen en misschien enigszins een eigen sound moet ontwikkelen.

Er zijn in verhouding toch niet zo heel veel producers die ervoor zorgen dat ze echt heel goed worden in wat ze doen en vervolgens hun marketing slim aanpakken en ook nog doorzetten. Dit zijn de basis vaardigheden van iedere zelfstandig ondernemer (goed product aanbieden, goede/slimme marketing, discipline en nooit opgeven) Zelfstandig ondernemen is in welke branche dan ook niet voor iedereen weggelegd, maar muziek wordt toch nog vaak als een veredelde hobby gezien. Daardoor ben je sneller geneigd sneller op te geven als het even tegen zit: je had beter toch een “echt” diploma kunnen halen. Iedere succesvolle ondernemer weet echter dat tegenslagen, als je er goed mee omgaat, juist kansen bieden.


Waarmee kun je geld verdienen?

 1. Verdien royalties door het verkopen en streamen van muziek

Verkoop

Mits je echt bekend wordt verdien je niets aan de verkoop van muziek. Je kan misschien een beetje kosten dekkend zijn als je bij optredens verkoopt, maar wie speelt er nog cd’s tegenwoordig?

Streams

Dit is natuurlijk het ideaalbeeld van iedere artiest: je maakt een plaat, load deze up en het geld stroomt binnen! Dat is niet helemaal onrealistisch. Kijk maar naar deze grafiek:


streams.png

Je ziet hier bijvoorbeeld dat je 0,0044 dollar cent verdient per stream op Spotify, en 0,0007 cent op Youtube. Om een maandsalaris van 1472 dollar te verdienen heb je 366000 streams per maand op Spotify nodig, en 2,1 miljoen op Youtube. (Op Youtube kun je een stuk meer verdienen met een eigen kanaal)

Hoe krijg je dit voor elkaar?

Een nummer uploaden is niet meer zo moeilijk; er zijn zat aggregates zoals CD Baby of Soundcloud Pro. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen ook naar je muziek luisteren?

Uiteraard begint dit bij een goed nummer. En om streams te krijgen is de meest logische manier om dit via een label te doen: zei hebben als het goed is de juiste connecties of methodes om streams te krijgen. Je moet er dan wel op rekenen dat je rond de 50% van je royalties af moet staan.

Wil je dit toch zelf doen zorg dan dat je een goed promotieplan hebt: maakt ads voor Instagram en Facebook, huur een digitale plugger, ontdek zo veel mogelijk manieren om in de playlist te komen, en ga met Spotify aan tafel om de mogelijkheden te bespreken.


2. Synchronisatie: het gebruik van jouw muziek onder bewegend beeld

Bij sync licensing krijg je betaald omdat iemand jouw muziek gebruikt onder een video. Bijvoorbeeld voor TV, film, Youtube, een game of app. De auteur (jij) krijgt een deel, en de eigenaar van de rechten van het nummer. Dat ben jijzelf als je de rechten niet verkocht hebt, en anders is het de uitgever/publisher.

Je kunt op deze manier flink wat geld verdienen, ook met muziek die je wellicht al gemaakt hebt en anders toch niets mee zou doen.

Ook nu heb je in de eerste plaats natuurlijk muziek nodig: een stuk of tien tracks is al genoeg om een goed begin te maken. Vervolgend kun je je aansluiten bij een bedrijf dat de licenties voor je regelt zoals:


Hoeveel je betaald krijgt kan sterk wisselen per project. Het is niet vreemd om een paar duizend euro te krijgen voor een paar minuten muziek. Het is ook niet vreemd als die muziek een jaar geleased wordt voor een paar tientjes.3. Verkoop beats of royalty-vrije muziek

De laatste paar jaar is er een golf van muziekproducenten en beat-makers geweest die "beats" aan onafhankelijke zangers, artiesten en rappers verkopen. De meesten van hen verkopen op hun websites en andere platformen instrumentals, waarbij ze social media gebruiken om hun producten te promoten.

Beat prijzen variëren van € 20,- en hoger, afhankelijk van de kwaliteit van de beat, hoe groot de klantenkring is en hoe beroemd je bent als producer. Licentietypen worden ook aan de prijs aangepast (niet-exclusieve lease versus exclusieve lease of koop), maar hiervoor is geen vaste regel.

De beste manier om te beginnen is om minimaal 10-20 beats/tracks te produceren om mee te starten. Dit is goed te doen; waarschijnlijk heb je al van alles liggen. Je zorgt er zo ook voor dat je niet achter de feiten aan loopt; je hoeft niet te stressen want het product ligt al klaar voor de komende tijd.

Je kunt een webwinkel aanmaken om je eigen site, maar het is ook verstandig om dit via bekendere sites te doen zoals Beatstars en Airbit, Shutterstock of Epidemicsound (google naar: stock music of buy beats en je vindt er nog veel meer)

5. Muziek produceren voor andere artiesten

Oftewel: ghost producties. Als DJ/artiest wordt er tegenwoordig van je verwacht dat je ook eigen tracks hebt. Nummers produceren is echter hele andere koek dan platen draaien. Niet iedereen kan beide. Niet iedereen heeft eindeloos tijd. Bijna niemand heeft een studio in zijn privéjet….

Van mensen als Maarten Vorwerk en Angerfist is het bekend dat ze veel producties voor anderen maken waar niet altijd hun eigen naam bij komt te staan. Er zijn echter veel meer ghost producers dan je zou denken.

De artiest/DJ koopt dan op de één of andere manier een compleet nummer van de producer. De producer kan een vast hoger bedrag betaald krijgen waarbij de auteursrechten afgekocht worden (de artiest wordt eigenaar), een wat lager bedrag waarbij de producer de auteursrechten houdt (hij krijgt dan ook betaald als het nummer gedraaid wordt op radio/tv/youtube etc.), of niets waarbij een andere deal gemaakt wordt. De producer kan ervoor kiezen om een percentage van de streaming royalties te krijgen of een deel van de gage die de artiest krijgt voor zijn optredens.


4. Mixen & masteren

Als jouw muziek goed genoeg is om te verkopen, dan kun je blijkbaar ook al goed mixen en masteren. Je kunt dit dus ook als service aan gaan bieden; je hebt immers al genoeg demo materiaal. Voor een mix kun je minimaal €50,- tot €200,- vragen, helemaal afhankelijk van hoe het nummer aangeleverd wordt. Ben je al wat bekender aan het worden dan is het helemaal niet raar om een hoger uur of dagtarief te vragen.

5. Recordings

Een goede vocal opname lijkt heel makkelijk, maar daar komt toch wat meer bij kijken dan je zou denken. Goede apparatuur, akoestiek en performance zijn dan essentieel. Als jij ervoor zorgt dat je de apparatuur en akoestiek net even wat beter voor elkaar hebt dan de meeste anderen dan kun je dit ook prima als service aanbieden. Ben je ook nog in staat om een goede performance uit de artiest te halen dan zul je zien dat daar zeker een hoop vraag naar is.

Het is ook niet vreemd om een goede deal te maken met en professionele opnamestudio. Je kunt jezelf aanbieden als engineer en de prijs van de studio waar je mee samenwerkt door factureren aan de klant. De studio eigenaar hoeft dan in principe niets zelf te doen, maar verdient toch geld.

6. Youtube

Start een youtube kanaal! Dat is niet voor iedereen weggelegd natuurlijk: je moet hier in de eerste plaats wel het type voor zijn en zin in hebben. Er is echter best wel wat geld mee te verdienen; als je je ads en affiliate marketing goed aanpakt tenminste.

Abonnee’s zijn niet direct het belangrijkst: het gaat vooral om het aantal streams dat je genereert. Het laatste voorbeeld dat ik tegenkwam was en kanaal met 30.000 abonnees dat dat jaar 10.000 dollar verdiende met 3,5 miljoen streams. Dat zijn haalbare getallen met een leuk idee of goed product.

Goede kwaliteit en volhouden zijn wel een must. Reken op tenminste een dag werk per filmpje als je dit goed voorbereid, uitvoert en edit.


7. Lesgeven

Wellicht is het een idee om bepaalde kennis over te dragen. Zorg er wel voor dat je ook echt over de juiste kennis en ervaring beschikt. De markt van beginnende producers is zeer groot, en er is niets leukers dan mensen iets te leren waar ze de rest van hun leven iets aan hebben.

8. Sample packs verkopen

Geen slecht idee als je toch al je eigen sound maakt. Via bijvoorbeeld Splice of Loopmasters kun je jouw sounds gaan aanbieden. Als je wat bekender wordt is het misschien een slimmer idee om dit via je eigen website en social media te doen. Je kunt denken aan het maken van:

 • Drum en instrument samples (one-shot of loops)

 • Construction Kits

 • Vocal packs

 • Presets voor bekende synths

Hoeveel verdient dat? Ook hier moeilijk te zeggen, maar een top tien Splice Pack kan wel tussen de € 5.000,- en € 10.000,- opleveren. Soms koopt een bedrijf de samples in één keer af; je krijgt dan gelijk betaald. Het kan slimmer zijn om in royalties (percentage van de verkoop) betaald te krijgen. Het duurt dan langer voor je betaald krijgt, maar dit inkomen blijft doorlopen.

Heb je een vraag of opmerking? Laat het ons weten, we helpen je graag.