Wat is de beste DAW?

Wat is de beste DAW? 

Als producer zie je de afkorting DAW vaak voorbij komen. Begin je net met produceren dan zijn dergelijke termen natuurlijk nieuw voor je. Hieronder vind je het antwoord en een lijst van de meest gebruikte DAW's, met hun voor en nadelen.

De afkorting DAW staat voor Digital Audio Workstation. Een DAW is een software programma waarmee je kunt opnemen en muziek kunt maken. Je kunt er zowel audio als midi mee editen. Ook kun je de muziek met plugins optimaal laten klinken.

De meest gebruikte DAW’s zijn :

  • Steinberg Cubase

  • Avid Pro Tools

  • Ableton Live

  • ImageLine FL Studio

  • Propellerhead Reason

  • Presonus Studio One

  • Logic Pro (alleen beschikbaar voor Mac OS)

  • Reaper

Wat is de beste DAW?

Er is geen beste DAW! Ze zijn tegenwoordig allemaal erg goed. Het is grotendeels een kwestie van smaak. Ze hebben allemaal hun voor en nadelen.

lesFLstudio.png

FL Studio

FLStudio is erg populair, met name onder de Trap/hiphop en Dubstep producers, maar ook steeds vaker bij producers van andere stijlen. Zeker sinds de recentere versies is het ook gewoon een heel goed programma met veel sounds, behoorlijk goede plugins en veel mogelijkheden. FLStudio is ook niet al te duur en je betaalt nooit voor updates. Wel is het enigszins beperkt wat betreft audio recording en editing. Het wordt ook vrij snel onoverzichtelijk als je niet vanaf het begin af aan netjes te werk gaat. De mixer is anders dan andere mixers; maar dat is net zoals met alles een kwestie van wennen.

Ableton

abletonles

Ableton werkt lekker snel en “intuitief”. Het werkt erg snel. Je hoeft weinig te zoeken en te klikken om iets voor elkaar te krijgen. Je hebt dus binnen no-time een toffe track in elkaar. Ook qua sound design werkt het erg leuk; je kan bijna eindeloze effect chains maken met plugins die lekker overzichtelijk zijn. Verder beschikt Ableton over een clip launcher; een afdeling waar je muziek loops kunt triggeren zodat je er live mee kunt jammen. Je kunt de knoppen van controllers erg makkelijk koppelen, waardoor je leuke live setups kunt maken. Wil je dus live gaan performen dan is Abelton eerste keus. De mixer is wel wat beperkt; je mist een beetje het overzicht dat je met andere programma’s wel hebt.

Protools

Protoolsles.jpg

Protools wordt nog steeds in de grote studio's gebruikt. Veel van die studio’s hebben Avid/Digidesign hardware, en Protools werkt hier het beste mee samen. Daardoor zitten ze er een bCubaseeetje aan vast. Het is een prima programma, maar niet echt als je electronische muziek wilt produceren. Het kan wel maar erg lekker werkt het niet. Wil je dus vooral bands gaan opnemen en mixen dan is dat een goede keuze. Cubase

Cubase

Cubaselessen.jpg

Cubase is waarschijnlijk het meest veelzijdige programma. Alles wat je kunt bedenken kan met Cubase. Het was ook de eerste die echt goed met electronische instrumenten (midi) samenwerkte. Het is nu dus vooral populair bij mensen die echt alles uit een sessie willen halen en met erg grote projecten werken. Door de vele opties is het in het begin wel wat minder overzichtelijk; je verdwaald weleens in menuutjes en je loopt als je niet uitkijkt veel met windows te slepen. Sinds de laatste versie (Cubase 9 en 10) is dit wel veel beter geworden.

Logic

produceren met logic

Meteen een waarschuwing: Logic werkt alleen op Mac. Ook dit is een erg compleet programma. De stock plugins zijn goed en je krijgt er mooie/leuke sounds bij. Het werkt ook vrij makkelijk en is overzichtelijk. Het werkt voor sommige mensen echter wat “stug”. Vooral wat betreft het nauwkeurig editen van tracks is lastiger dan misschien zou moeten.

Nieuwe DAW’s

Er zijn ook een paar wat nieuwere spelers op de markt, zoals Presonus Studio One en Bitwig. Studio One is een soort combi tussen Cubase en Logic met als voordeel dat er ook een goed mastering programma in zit.

Bitwig lijkt erg op Ableton maar is eigenlijk een stukje uitgebreider. Ze focussen ook erg op alles zo modulair mogelijk maken; het is daardoor erg flexibel en leuk om mee te werken, zeker nu ze een synth in het programma hebben geintegreerd.


producer les

Goedkope DAW’s

Reaper

Reaper is ook een erg leuke optie en zo goed als gratis! (50 Euro) Dit programma is gemaakt door een community in plaats van een commercieel bedrijf en wordt express goedkoop gehouden. Dit wil zeker niet zeggen dat het geen goed programma is! Het heeft zelf meer functies dan de meeste anderen. Soms oogt het echter net wat “ cheap” of moet je wat extra handelingen verrichten om bepaalde functies aan de praat te krijgen. Vind je dat niet erg dan is het een prima optie!

Harrison Mixbus


lesmixen

Speciaal om te mixen kun je ook kiezen voor Harrison Mixbus. Dit lijkt erg op een analoge mixer. De fanatiekelingen zweren bij de klank. En het is nog betaalbaar ook.

Sonar

Vroeger Cakewalk, nu Sonar en: GRATIS te downloaden. Ook een prima optie maar (nog) niet super populair: je vind er dus niet heel veel info over.

Hoe moet je dan kiezen?

Zo heeft ieder programma dus zijn voors en tegens en is het dus erg lastig kiezen. Een heel belangrijk argument kan zijn: wat gebruiken de mensen om je heen? Wil je sessies makkelijk uit kunnen wisselen, en lekker kunnen samenwerken, dan is het natuurlijk handig als je met dezelfde DAW werkt.

Klankverschil?

Er zit ook echt wel verschil in klank tussen de diverse DAW’s; maar er zit er geen een tussen die slecht klinkt. Dit is dus niet echt een argument.

Demo’s

De beste manier om erachter te komen welke DAW het beste bij jou past is door de demo's uit te proberen; die zijn van de meeste DAW's wel beschikbaar. Als je hier vragen over hebt dan mag je ons ook altijd even bellen of mailen. Hieronder vind je de links naar alle populaire en minder populaire DAWs.

Cubase: www.steinberg.net

FLStudio: www.image-line.com

Logic: https://www.apple.com/logic-pro/

Ableton: www.ableton.com

Protools: https://www.avid.com/pro-tools

Reaper: https://www.reaper.fm/

Harrison Mixbus: https://harrisonconsoles.com/site/mixbus.html

Studio One: https://www.presonus.com/products/studio-one/

Bitwig: bitwig.com/en/home.html