HOE WORD IK DJ?

Het is een veel gestelde vraag: “Hoe word ik DJ?”. Die vraag is niet zo heel makkelijk te beantwoorden: er komt meer bij kijken dan veel mensen denken.

WAT MOET EEN DJ EIGENLIJK ALLEMAAL KUNNEN?

Een DJ draait natuurlijk de muziek op feesten; dat spreekt voor zich. Dat betekent echter wel dat hij precies moet weten wat er gedraaid moet worden. Een DJ is als het goed is dus gelijk ook een uitstekende muziek-kenner (in zijn genre). En hij weet als het goed is precies wanneer hij welke plaat moet draaien; kakt het publiek bijvoorbeeld een beetje in dan kan je het tempo misschien beter wat verhogen.  

Je mag eigenlijk geen fouten maken als je twee nummers aan elkaar mixt, en het is wel leuk als je dit op een beetje interessante manier doet. De DJ moet de techniek dus ook uitstekend beheersen.

Hier houdt het tegenwoordig echter niet op: om aan optredens te komen wordt er tegenwoordig van je verwacht dat je ook eigen tracks released. Zonder eigen muziek wordt je gewoon minder snel gevraagd en überhaupt minder snel gevonden.

Als je ook tracks released dan ben je eigenlijk ook gelijk artiest: je hebt dus een bepaalde rol te vervullen in de (social) media: je moet dan ook zorgen dat dit helemaal voor elkaar is en er professioneel en gelikt uitziet.

Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te kunnen en te doen want laten we eerlijk zijn: veel DJ's doen alsof ze eigen tracks maken maar in het echt is dat helemaal niet het geval: ze gebruiken ghost of co-producers die tracks voor ze maken. Maakt de artiest wel zelf zijn muziek dan is het de vraag of hij alles zelf doet: heel vaak wordt het mixen en masteren sowieso uitbesteed.

Ook de social media kun je uitbesteden: veel artiesten hebben een social media adviseur die zegt wat en wanneer ze moeten posten. Of ze nemen het helemaal uit handen; de artiest hoeft helemaal niks meer zelf te posten; dit wordt voor hem gedaan.

WAT VOOR DJ BEN JIJ?

HOBBY DJ

Je kunt ervoor kiezen om altijd op kleine feestjes te blijven draaien; gewoon als “serieuze” hobby. Je verdient dan misschien een paar honderd euro per gig als je geluk hebt. Je hoeft dan ook niet perse eigen tracks te hebben, en je marketing is niet super belangrijk. Je moet wel gewoon goed kunnen draaien natuurlijk, en op het publiek in kunnen spelen. Erg leuk om te doen natuurlijk, en je kunt min of meer de muziek draaien die jij tof vindt.

BRUILOFTEN EN PARTIJEN

Veel DJ's vinden dit verschrikkelijk om te doen, maar anderen vinden het juist hartstikke leuk: de muziek verzorgen op bruiloften, bedrijfsfeesten etc. Dit kan ook behoorlijk veel verdienen; wel een paar duizend euro per gig. Wat veel mensen hier NIET zo leuk aan vinden is het mogelijke gedram en gezanik van het publiek; de mensen kunnen aardig irritant worden: gaan zeuren waarom je hun nummer niet voor de zesde keer draait, waarom ze niet aan je knoppen mogen draaien, waarom ze niet met bier mogen gooien bij je spullen in de buurt etc. Je kunt ook bijna nooit je eigen muziek draaien; ook dat is voor veel DJ's een rede om dit nooit te gaan doen.

PROFESSIONELE DJ

Wil je de kleine feestjes een beetje ontstijgen en op professioneel niveau te DJ-en dan komt er iets meer bij kijken dan alleen goed kunnen draaien:

  1. Je hebt zeer waarschijnlijk eigen tracks nodig

  2. Je tracks moeten ook gereleased worden natuurlijk: wellicht heb je dus een label nodig

  3. Je hebt een goed netwerk nodig: wellicht een booking agency of manager

  4. Je social media moet helemaal op orde zijn

Voldoe je aan bovenstaande “eisen” dan kun je aardig verdienen in Nederland. Ben je echter bereid om ook veel te reizen dan liggen er in het buitenland een hoop kansen voor het grijpen: de club scene in opkomen de landen zoals China en Korea is enorm: vele malen groter dan hier.

TOP NIVEAU DJ

Als je dit niveau bereikt hebt dan begin je ook een aanhang van echte fans te creëren: mensen die speciaal voor jou een feest of festival komen bezoeken. Je bent dan een "grote naam” geworden en dat is voor de organisatie van zo'n feest of festival natuurlijk enorm waardevol: ze zijn er zeker van dat de zaal vol komt. Daar krijg je dan ook naar betaald: 10 tot 100.000 euro voor een avondje is dan helemaal niet vreemd want je verdient dit immers ook makkelijk terug.

"HOE WORD IK DJ”

Volg de volgende stappen:

  1. Zorg dat je het draaien goed beheerst. Dit is op zich niet moeilijk: een cursus of wat privélessen van een goede docent zijn vaak al genoeg ). Neem hiervoor even contact op: we stellen graag een pakket voor je samen.

  2. Leer produceren zodat je eigen tracks kunt releasen: dit is een stuk lastiger en kost veel meer tijd. Volg hiervoor de opleiding Electronic Music Producer bij Master The Mix en oefen zoveel je kunt. Zorg ervoor dat je eerste release gelijk helemaal top is: een eerste indruk wordt niet snel vergeten. Zorg ook dat je regelmatig tracks kunt releasen: het is verstandig om er al een paar klaar te hebben liggen voordat je de eerste released.

  3. Zorg er langzaamaan voor dat je Social media helemaal op orde is. Dat betekent: geen uitlatingen over politiek, voetbal of andere artiesten (behalve positief), mooie foto's, goede hashtags, mooi logo etc. Zorg er ook voor dat je regelmatig iets post zodat je abonnee's/”vrienden” niet afhaken. Hou een budgetje beschikbaar om je leukste posts ook te promoten; dat helpt enorm.

Door dit te doen zijn je kansen op succes vele malen groter geworden. Je eerste indruk bij labels en agencies is gelijk goed waardoor de kans om opgepikt te worden ook veel groter is.

Heb je vragen neem dan gerust contact op!