Lesinhoud

De opleiding bestaat uit praktijk, privé en groepslessen. Hieronder vind je precies hoe de opleiding in elkaar zit en wat er aan bod gaat komen.

Praktijklessen

Alleen door voldoende zelf achter de knoppen te zitten en ook met jouw eigen producties te werken leer je de fijne kneepjes van het produceren; niet door alleen maar in een klas naar een docent te luisteren.

Bij onze praktijklessen heb je daarom eigen studio met uitstekende speakers en akoestiek tot je beschikking; je kunt je dan helemaal focussen op wat jij aan het doen bent zonder afgeleid te worden door medestudenten. Het is net als met leren koken: je gaat ook niet met z'n tweeën dezelfde aardappel staan schillen! Vanaf het begin besteden we zoveel mogelijk tijd en aandacht aan JOUW muziek. Daardoor begrijp je de technieken die je moet leren veel sneller en beter.

Je wordt uiteraard begeleid door hiervoor gekwalificeerde docenten, en je werkt met de software waar je gewend bent om mee te werken.

De praktijklessen zijn onderverdeeld in onderstaande modules:

DAW

Je DAW (digital audio workstation) is het softwarepakket waar je mee werkt of gaat werken. Je leert in deze lessen je DAW optimaal gebruiken. Je kan bij ons kiezen uit Logic, Cubase, Studio One, FLStudio en Ableton. Werk je met wat anders dan is dat ook geen probleem; we gaan er dan alleen wel vanuit dat je de basistechnieken van de programma kent. Ken je jouw daw sowieso al goed dan kun je deze module overslaan. Je kunt er dan voor kiezen om andere lessen te volgen, of je betaalt er gewoon niet voor. Je kunt de opleiding dus ook prima volgen als je met Reason, Reaper, Bitwig of iets anders werkt.

cursus+cubase.jpg

TOEGEPASTE MUZIEKTHEORIE

Je leert alles over muziektheorie en hoe je dit slim toepast op jouw muziek. Hoe bedenk je melodieën en akkoorden die bij elkaar passen? Wanneer gebruik je welke toonsoort of toonladder? Hoe zorg je dat muziek goed op en afbouwt? Als je muziek beter begrijpt dan wordt het maken daarvan uiteraard een stuk makkelijker en leuker. Misschien lijkt het raar om muziektheorie als praktijkles te krijgen, maar muziektheorie leer je niet door alleen naar iemand te luisteren; je moet het daarna ook toepassen en zelf ondervinden wat wel en niet werkt. Bovendien krijg je in deze module gelijk tips over hoe je aan de slag kunt met de piano of een keyboard/controller. Deze module bestaat uit drie lessen van drie uur.

Praktijkles AKOESTIEK

In deze les leer je alles over akoestiek en afluistering. Als dit niet dik in orde is dan is goed opnemen en mixen erg lastig. Je leert zelf akoestische metingen verrichten en uitwerken en hoe je met redelijk eenvoudige middelen jouw akoestiek op orde kunt krijgen. Deze "module” bestaat uit één les van 3 uur.

OPNAMETECHNIEK

Ook als producer van electronische muziek is het belangrijk om de best mogelijke opnames te maken. We focussen ons in deze les vooral op het opnemen van vocals; het belangrijkste element uit de meeste populaire tracks. Deze module bestaat uit twee lessen van drie uur.

PLUGINS, RANDAPPARATUUR & MIXAGE

Je leert de plugins waar je geluid mee bewerkt optimaal kennen. Filters/EQ, compressie, gates, limiters, reverb delay, modulation en distortion/saturation komen uitgebreid aan bod. Uiteraard oefenen we ook uitgebreid met trucjes als side-chaining, frequentie afhankelijke compressie, dynamische EQ's etc.  Uiteraard leer je in deze module gaandeweg ook stap voor stap een goede mix maken. Deze module bestaat uit vier lessen van drie uur.

Mastering

In deze les leer je hoe je de eindmix optimaliseert voor release op streaming diensten of plaat/CD, of voor in de club. Er wordt vaak een beetje mysterieus gedaan over mastering, maar je zult zien dat ook dit prima te leren is.

SYNTHESE & SAMPLING

Ableton Push.jpg

Het is natuurlijk prima om presets te gebruiken. Maar dat eindeloos zoeken totdat je de juiste sound gevonden hebt kan behoorlijk frustrerend zijn. In deze lessen leer je hoe je eigen sounds maakt met synths zoals Serum & Massive en samplers zoals Kontakt & Halion of de instrumenten die standaard in je DAW zitten. Deze module bestaat uit twee lessen van drie uur.

PRIVÉLESSEN MUZIEKPRODUCTIE

In deze module focussen we ons 100% op jouw muziek. Het doel van deze module is simpel: we zorgen er samen voor dat je in staat bent om met regelmaat tracks te produceren. Deze module bestaat uit zes lessen van drie uur.

 

groepslessen

Geert Huinick : co-producer van onder andere Tiësto & Armin van Buren geeft bij ons een masterclass muziekproductie.

Geert Huinick : co-producer van onder andere Tiësto & Armin van Buren geeft bij ons een masterclass muziekproductie.

In het jaar krijg je om de week een groepsles waarin je de all-round kennis opdoet die tegenwoordig van je verwacht wordt.

In het begin van het jaar behandelen we in deze lessen de algemene onderwerpen die goed voor een groep gegeven kunnen worden zoals: geluidsleer, akoestiek, marketing , muziekrecht etc. Later in het jaar krijg je een aantal masterclasses van top producers zoals Tom Puntman (ghost producer), Geert Huinink (co-producer van o.a. Armin van Buren en Tiësto), Killing Skills en Marcus van Wattum (o.a. Sia, David Quetta).

Onderwerpen:

 • Muziekanalyse

 • Geluid & gehoor

 • Akoestiek, isolatie & afluistering

 • Muziekproductie demonstraties

 • Productie tips & tricks

 • Muziektheorie

 • Microfoons en opnametechnieken

 • Alles over plugins & randapparatuur

 • Geluid bij beeld

 • Geluidssynthese (zelf sounds maken)

 • Sampling

 • Mixage

 • Mastering: zowel met hardware als software

 • Diverse masterclasses van bekende producers

 • Muziekrecht

 • Geld verdienen met muziek

 • De muziekindustrie NU: marketing & social media voor artiesten, DJ's en producers

Deze lessen worden gegeven door experts in het betreffende onderwerp. Om een paar voorbeelden te geven: de les akoestiek wordt gegeven door de mede-ontwerper van Wisseloord Studio's, de les muziekrecht door de muziekadvocaat van Martin Garrix, mastering door eMastering (Universal, Sony) etc.

In de praktijklessen leer je alle theorie uit de groepslessen ook daadwerkelijk toepassen. De praktijklessen sluiten daarom naadloos aan op de groepslessen.

lesinhoud

Lesmateriaal

Leuke extra’s

Wat heb je nodig?

Examen en diploma

prijs