Opnamesessies @ Sound Vision Studio's

Een nummer opnemen is niet alleen maar de microfoons op de juiste plek zetten en op record drukken. Er komt een hoop bij kijken:

Kwaliteit van het liedje/nummer

Is het nummer bijvoorbeeld wel goed genoeg om op te nemen?

Natuurlijk wil je als studio/technicus graag je opdrachten binnenhalen, maar soms is het beter om niet te happig te zijn en kun je beter de band/klant nog wat tijd geven om het nummer beter te arrangeren of repeteren. Een slecht nummer kun je namelijk niet achteraf “fixen in de mix”. Wellicht vraagt de band je wel om hulp als je goede ideeën hebt en ben je in één klap gepromoveerd tot producer!

Bij deze lessen kijken we dus niet alleen naar de opnametechnieken en hoe mooi een echte LA2A wel niet klinkt; het gaat uiteindelijk om het nummer.

Techniek is een hulpmiddel, niet een doel op zich

Ga je de band tegelijk opnemen, of allemaal apart of een combinatie daarvan? En laat je ze met clicktrack opnemen, of ga je voor een natuurlijke “feel”?

Dit soort keuzes zijn bepalend voor de prestaties van de band. Dit moet dus ook van tevoren goed overlegd worden. Soms moet je een band ook een beetje motiveren om een andere keuze te maken. Bijvoorbeeld: heel strak spelen op een click lijkt soms een logische keuze, maar voor de luisteraar kan dit een behoorlijke afknapper zijn: er is helemaal geen groove meer over.

Ga je “In The Box” opnemen, of probeer je zoveel mogelijk analoog en met tape werken? Ga je voor een vintage sound of moet het juist modern en gelikt klinken? Je kiest van tevoren een sound waar je tijdens de opnames naartoe gaat werken. Jouw keuze in microfoons, opstellingen, akoestiek en randapparatuur is van die keuze afhankelijk.

Sfeer

Waar vaak ook geen aandacht aan besteed wordt is de sfeer in de studio. Dit is essentieel voor een goede performance van de artiest of band. Dit begint natuurlijk bij de producer/technicus: zit je de hele tijd op de klok te kijken, je mail tussendoor te checken, te appen of ben je gewoon in een slecht humeur en kan je je niet beheersen dan is de kans van slagen zeer klein, en dat is dan echt jouw schuld.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de studio op orde is. Leuke sfeer, de apparatuur werkt goed, de klant hoeft niet 2 euro te betalen voor een kop koffie enzovoort.

Lessen

Dit zijn allemaal zaken waar je mee te maken krijgt, ook bij onze lessen opnametechniek. De meeste van deze sessies zijn praktijksessies. We beginnen simpel met één muzikant, of George speelt zelf alle intrumenten. Daarna nemen we een makkelijke akoestische set op. Daarna een bandje met drums, bass, gitaar en vocals. Tussendoor besteden we nog extra aandacht aan drum recording en vocal recordings.

Eindopdracht

Voor je eindopdracht moet je een track van een band zelf produceren, opnemen, mixen en masteren.