Opnamesessies @ Sound Vision Studio's

Een nummer opnemen is niet alleen maar de microfoons op de juiste plek zetten en op record drukken. Er komt een hoop bij kijken:

Kwaliteit van het liedje/nummer

Is het nummer bijvoorbeeld wel goed genoeg om op te nemen?

Natuurlijk wil je als studio/technicus graag je opdrachten binnenhalen, maar soms is het beter om niet te happig te zijn en kun je beter de band/klant nog wat tijd geven om het nummer beter te arrangeren of repeteren. Een slecht nummer kun je namelijk niet achteraf “fixen in de mix”. Wellicht vraagt de band je wel om hulp als je goede ideeën hebt en ben je in één klap gepromoveerd tot producer!

Bij deze lessen kijken we dus niet alleen naar de opnametechnieken en hoe mooi een echte LA2A wel niet klinkt; het gaat uiteindelijk om het nummer.

Techniek is een hulpmiddel, niet een doel op zich

Ga je de band tegelijk opnemen, of allemaal apart of een combinatie daarvan? En laat je ze met clicktrack opnemen, of ga je voor een natuurlijke “feel”?

Dit soort keuzes zijn bepalend voor de prestaties van de band. Dit moet dus ook van tevoren goed overlegd worden. Soms moet je een band ook een beetje motiveren om een andere keuze te maken. Bijvoorbeeld: heel strak spelen op een click lijkt soms een logische keuze, maar voor de luisteraar kan dit een behoorlijke afknapper zijn: er is helemaal geen groove meer over.

Ga je “In The Box” opnemen, of probeer je zoveel mogelijk analoog en met tape werken? Ga je voor een vintage sound of moet het juist modern en gelikt klinken? Je kiest van tevoren een sound waar je tijdens de opnames naartoe gaat werken. Jouw keuze in microfoons, opstellingen, akoestiek en randapparatuur is van die keuze afhankelijk.

Sfeer

Waar vaak ook geen aandacht aan besteed wordt is de sfeer in de studio. Dit is essentieel voor een goede performance van de artiest of band. Dit begint natuurlijk bij de producer/technicus: zit je de hele tijd op de klok te kijken, je mail tussendoor te checken, te appen of ben je gewoon in een slecht humeur en kan je je niet beheersen dan is de kans van slagen zeer klein, en dat is dan echt jouw schuld.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de studio op orde is. Leuke sfeer, de apparatuur werkt goed, de klant hoeft niet 2 euro te betalen voor een kop koffie enzovoort.

Lessen

Dit zijn allemaal zaken waar je mee te maken krijgt, ook bij onze lessen opnametechniek. De meeste van deze sessies zijn praktijksessies. We beginnen simpel met één muzikant, of George speelt zelf alle intrumenten. Daarna nemen we een makkelijke akoestische set op. Daarna een bandje met drums, bass, gitaar en vocals. Tussendoor besteden we nog extra aandacht aan drum recording en vocal recordings.

Eindopdracht

Voor je eindopdracht moet je een track van een band zelf produceren, opnemen, mixen en masteren.


Les drum recordings @ Sandlane Recording Facilities

Drums opnemen is lastig. Een drumkit bestaat eigenlijk uit meerdere instrumenten: de kickdrum, snare, meerdere toms, hihat, bekkens en misschien nog allerlei “toeters en bellen” zoals china’s, triangels enzovoort.

Om drums goed op te nemen heb je dan ook vaak meer microfoons nodig dan de rest van de band bij elkaar.

Één mic per instrument is vaak ook nog niet genoeg; voor de snare bijvoorbeeld gebruik je vaak 3, maar soms wel 4 of 5 mics. Dan komen de room of ambience mics er nog bij om de ruimte mooi op te nemen. Dit zijn vaak ook meerdere stereo paren waarvan er één of twee helemaal platgecompressed worden voor een vette rock-sound.

Al die mics nemen alles op; de kick drum mic neem ook de snare en de toms op, op de snare track krijg je ook best wat hihat binnen etc. Als je niet goed oplet dan wordt het een raar klinkende, rommelige toestand. (Mensen die welleens een goedkope demo hebben opgenomen kennen dit wel waarschijnlijk)

Om dit goed onder de knie te krijgen gaan we met onze leerlingen onder andere naar Sandlane Recording Facilities. Deze studio heeft meerdere legendarische albums opgenomen en is vooral gespecialiseerd in drum recordings.

Samen met een professionele drummer en Jos (toevallig een ex-leerling van vroeger), de hoofdtechnicus bij Sandlane nemen we stap voor stap een drumkit op. We gebruiken meerdere mics en hele mooie randapparatuur, maar laten natuurlijk ook zien hoe je met minimale middelen toch een mooie opname kunt krijgen.