Wat is de beste manier om te leren produceren?

Of er een beste manier is is natuurlijk maar de vraag. Iedereen is anders, en leert anders. Sommige mensen proppen zichzelf eerst helemaal vol met theorie voor dat ze überhaupt aan de slag gaan, en anderen leren alleen door zelf achter de knoppen te zitten.

Je kunt tegenwoordig alles zelf wel leren via Youtube en tutorials of cursussen. Het aanbod is groot, er is super veel informatie te vinden. Dat is gelijk ook het nadeel: je ziet door de bomen het bos niet meer, en wat is nu precies op jouw muziek of jouw opname van toepassing?

Het lukt de meeste mensen best aardig om een begin te maken met het produceren: de beat is er, de bassline is OK en een melodietje lukt ook nog wel. Waar de meeste mensen op vast lopen zijn de volgende punten:

  • Het lukt niet om van een muziek loop een heel nummer te maken: arrangeren is een probleeme

  • Het klinkt nooit vet/mooi genoeg: er is te weinig kennis van mixen en wellicht synthese en sampling

  • Het nummer blijft saai klinken: de instrumentatie klopt niet, in samenhang met de mix

Een opleiding kan dan een oplossing zijn. Een paar voordelen zijn:

  • Je bespaart een hoop tijd vergeleken wanneer je het zelf allemaal moet uitzoeken

  • Je leert als het goed is ook de fijne kneepjes van jouw muziekstijl (let wel op dat er daadwerkelijk tijd besteed wordt aan jouw muziek)

  • Je leert werken met professionele apparatuur en afluistering

  • Je leert leuke mensen kennen

  • Je kunt terecht voor feedback en vragen

  • Je hebt er de rest van je leven wat aan

Naast een opleiding is het wel een kwestie van heel veel oefenen. Je kent de 10.000 uren "regel” waarschijnlijk wel: pas na zolang oefenen en leren beheerst je een vaardigheid zoals muziek produceren pas echt volkomen. Dat zal wat korter kunnen als je op de juiste manier oefent, maar het blijven een hoop uren!

Het is dan fijn als je terug kan vallen op een docent/opleiding voor feedback. Bij MasterTheMix blijf je dan ook welkom op de maandelijkse netwerkborrels, en kun je altijd terecht met vragen; ook na de opleiding.

Een opleiding waarbij je alleen algemene informatie krijgt en die geen tijd aan jouw muziek of opnames besteedt heeft naar ons idee weinig zin, behalve om de basis een beetje te leren maar dat kan ook via Youtube etc. Bij de meeste particuliere opleidingen is dit het geval; vraag maar na hoeveel contacturen er aan jouw muziek besteed wordt: meestal 0.

Master The Mix is een parttime beroepsopleiding van één jaar tot music producer of studiotechnicus voor beginners en gevorderden. Jouw leerdoelen staan daarbij centraal. Je kunt daarom om te beginnen kiezen uit twee richtingen: Electronic Music Producer of Recording Artist & Mix Engineer.

Je leert ofwel van a tot z professionele tracks maken; ofwel bands en artiesten opnemen, mixen en masteren. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk.

Onze opleidingen zijn uniek vanwege onze persoonlijke aanpak: we focussen ons op jouw muziek en kijken welke docent en welk lesmateriaal daarbij het beste aansluiten.