Op zoek naar een opleiding tot Audio Engineer?

Door je passie voor muziek ben je bij ons terecht gekomen! Master The Mix is een deeltijd opleiding tot technicus en producer. Deze pagina is bedoeld voor mensen die zich op studiowerk willen focussen.  

Om audio engineer, oftewel geluidstechnicus te worden moet je eerst een goed beeld hebben van wat dit nu eigenlijk inhoudt; je kan tegenwoordig een hoop kanten op. 

Onderaan deze pagina vind je info over de lessen die je bij ons kunt volgen. 

Het beeld dat de meeste mensen hebben van de klassieke sound of audio engineer is van de meneer achter de grote mengtafel in de opnamestudio; de studiotechnicus. In kleinere studio's doet de technicus alles zelf, maar in grotere studio's zoals Sound Vision Studio's en Wisseloord wordt er  onderscheid gemaakt tussen de opnametechnicus of recording artist, de mix engineer en de mastering engineer. Daarnaast heb je dan nog de assistant engineer die de "echte" engineer ondersteunt. 

De recording artist is gespecialiseerd in het zo goed mogelijk opnemen van de muzikant. Hij plaatst per nummer de juiste microfoons, stelt de mengtafel en randapparatuur zo goed mogelijk af en neemt de tracks daarna op. Misschien bepaalt hij ook de sound in overleg met de artiest, maar bij grotere producties heeft de producer die voor het label werkt hierin het laatste woord. 

De mix engineer zorgt ervoor dat de nummers zo goed mogelijk gaan klinken; hij balanceert de tracks ten opzichte van elkaar zo, dat het nummer zo goed mogelijk tot zijn recht komt en zo veel mogelijk impact maakt.

Daarna worden de nummers  gemasterd door de mastering engineer. Hij zorgt er op zijn beurt voor dat de nummers geoptimaliseerd worden voor de verschillende afluisteringsystemen en streaming diensten, verwijderd indien mogelijk foutjes in de mix of laat dit corrigeren door de mix engineer,  en voegt waar nodig extra karakter toe aan de mix. 

"Vroeger" bestond een productieteam uit de tekstschrijver, de componist, de uitvoerend muzikanten (zanger, band), de technicus, assistent technicus, mastering engineer, de music producer en dan ook nog de A&R manager van het label die zich er nog al eens mee bemoeide. De producer van nu moet dit vaak allemaal zelf doen!

De muzikant is eigenlijk ook zelf de opname, mix -en mastering engineer. Best bizar, want muziek maken en mixen of masteren zijn toch hele andere vaardigheden. Maar om je te onderscheiden van anderen en om aantrekkelijk te zijn voor de platenlabels (als jij alles doet dan hoeven zei natuurlijk niets te doen..) is het belangrijk dat de elektronische muzikant deze skills goed beheerst.

Wat je ook wilt gaan doen,  je hebt dus behoorlijk wat vaardigheden nodig. Kennis van muziek, geluid, akoestiek, hardware, software, mixagetechnieken en mastering, muzikanten, managers, etc...

Bij MasterTheMix kan je kiezen waarvoor je wilt leren; recording artist, mix of mastering engineer of muziek producer (electronisch/dance,  pop/rock of TV/Film). 

Klik hier voor meer informatie over de richting "Recording Artist & Mix Engineer" 

Klik hier voor de richting: "Electronic Music Producer"